El 'Cuco' queda lliure després de complir la condemna pel cas Marta del Castillo

|

el 'Cuco'

El jove conegut com el 'Cuco', que va ser condemnat a dos anys i onze mesos d'internament per un delicte d'encobriment en relació al cas de Marta del Castillo, ha abandonat aquest dimarts el centre de menors on romania reclòs per aquests fets després de complir la condemna que li va ser imposada, encara que a partir d'ara romandrà un total de 13 mesos en llibertat vigilada.

L'advocat del 'Cuco', Fernando de Pablo, ha informat a Europa Press que el seu client ha abandonat sobre les 7,30 hores d'aquest dimarts el centre de menors de Còrdova on va ingressar voluntàriament el dia 28 d'octubre de 2011 per complir la condemna que li va imposar l'Audiència Provincial de Sevilla pel cas Marta en una sentència que confirmava la fallada emesa prèviament pel jutge de Menors.

Així, el jove ha abandonat el centre acompanyat dels seus pares, que s'han desplaçat fins a Còrdova per recollir-ho, segons ha explicat el lletrat, que ha indicat que, fins al moment, no ha pogut parlar amb el 'Cuco', encara que espera veure-ho "en els propers dies".

A partir d'ara, el jove haurà de complir 13 mesos de llibertat vigilada, un dels quals es correspon amb el delicte d'encobriment en el cas de Marta del Castillo i els 12 restants per un delicte de trencament de condemna en incomplir, el 14 de novembre de 2010, l'ordre d'allunyament que li impedia apropar-se a menys de 50 quilòmetres de la família de la víctima.

Cal recordar que l'Audiència Provincial va confirmar la decisió del Jutjat de Menors nombre 3 i va rebutjar els recursos de l'acusació particular i de la Fiscalia, que entenia que l'estada del 'Cuco' en un centre s'havia de perllongar fins a setembre, ja que "no ha col·laborat de manera activa per esclarir els fets i evitar el dolor afegit causat".

El jutge de Menors nombre 3, Rafael Entenimentada, va acordar que cada tres dies dels quals el 'Cuco' va passar en un pis tutelat --convivència amb grup educatiu-- havien de computar com un dia en centre tancat, i va determinar, en contra del criteri de la Fiscalia i de l'acusació particular, que cada sis dies dels quals va estar sotmès a l'ordre d'allunyament de 50 quilòmetres respecte a la família de Marta computessin com un dia d'internament.

Segons han recordat les fonts consultades per Europa Press, l'Audiència va confirmar la decisió del jutge de Menors, ja que va fixar una compensació emprant "criteris compartits" i a través d'un raonament que "no pot ser considerat il·lògic o arbitrari", doncs no consideren "que la mesura de convivència en grup educatiu, quant a gravetat, pugui ser catalogada per sota de la mesura de llibertat vigilada".

"RESTRICCIÓ DE DRETS"

Així, el menor "continua en llibertat amb la seva família i al seu propi domicili; en definitiva, és un sistema de control que deixa al menor en el seu entorn familiar sota la supervisió d'un educador amb la finalitat de que adquireixi les habilitats, capacitats i actituds necessàries per a un correcte desenvolupament personal i social", mentre que l'estada en el pis "obliga al menor a conviure durant el període establert amb una persona, família diferent a la seva o amb un grup educatiu fora del seu domicili a fi que adquireixi pautes socioafectivas i prosociales".

Al fil d'això, l'Audiència Provincial va confrontar que, mentre en la llibertat vigilada el menor "no abandona família ni entorn social i la relació amb l'educador no és tan intensiva", durant la seva estada en el pis tutelat "abandona família, domicili i entorn social, i les sortides són controlades per l'adreça del centre". "La llibertat vigilada no suposa privació de llibertat de moviments, mentre que la convivència sí restringeix la capacitat de moviments en tant obliga a residir fora de l'entorn familiar", va postil·lar.

Per això, va dir que "la restricció de drets" que pel 'Cuco' "ha suposat la convivència en grup educatiu ha estat manifestament superior a la qual hagués significat el compliment d'una mesura de llibertat vigilada", motius pels quals va considerar "raonable i proporcionat" que cada tres dies dels quals va passar en un pis tutelat computessin com un dia en centre tancat.

EL TRENCAMENT

Una vegada ha sortit del centre, el 'Cuco' haurà de complir 13 mesos de llibertat vigilada, 12 dels quals es corresponen amb un delicte de trencament de condemna, doncs després d'ingressar el 12 de novembre de 2009 en un pis tutelat de Port Real (Cadis) "li van ser concedits diversos permisos de convivències familiars amb una durada d'entre quatre i set hores en localitats properes on es troba situat el pis de convivència".

Doncs bé, al llavors menor d'edat li va ser concedit un permís perquè gaudís d'una convivència familiar en El Port de Santa María el dia 14 de novembre de 2010, en horari de 13,00 a 20,00 hores. Així, els pares del 'Cuco' i una tercera persona "van recollir al menor del pis de convivència a les 13,00 hores del 14 de novembre amb exacte coneixement de la mesura cautelar imposada al 'Cuco' i dels termes en què havia estat concedit el permís".

"No obstant la qual cosa, van decidir portar al menor fins a Sevilla, estant d'acord aquest quan li van comunicar els seus pares quins eren els seus plans, manifestant que en aquest cas no pensava tornar al pis de convivència", segons va dir llavors la Fiscalia, afegint que el vehicle en el qual viatjaven tots ells, "que es dirigia" a Sevilla, va ser interceptat per un control de la Policia a l'altura del quilòmetre 25,5 de l'AP-4, "quan havien superat conscient i voluntàriament el límit dels 50 quilòmetres d'allunyament".

Els pares del 'Cuco', al costat d'una tercera persona, han estat processats en un Jutjat d'Utrera com a cooperadors necessaris del referit trencament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH