Guindos descarta, de moment, més pujades d'IVA

|

De Guindos

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha descartat de moment pujar l'IVA per a alguns productes als quals se'ls aplica el tipus reduït o els impostos als carburants, tal com demana la Comissió, i ha insistit que el Govern no adoptarà noves mesures d'ajust en 2013.

Guindos ha recordat que Espanya ja va pujar els tipus de l'IVA l'any passat i reclasificó alguns productes perquè paguessin el tipus general en lloc del reduït. "El Govern espanyol considera que això és suficient", ha apuntat.

Pel que es refereix als impostos mediambientals, el ministre d'Economia ha assenyalat que "prenem nota" del suggeriment de l'Executiu comunitari, però ha afegit que "això no vol dir en absolut que el Govern vagi a pujar l'impost de gasolines".

"Per a l'any 2013, la Comissió Europea, ja ho ha assenyalat en nombroses ocasions, no demana cap tipus de mesura addicional correctiva a Espanya", ha ressaltat Guindos.

Pel que es refereix a 2014 i 2015, Guindos ha eludit concretar les mesures previstes i s'ha limitat a assenyalar que el Govern aprovarà a l'abril el programa d'estabilitat on es detallaran els ajustos en funció de les previsions econòmiques i el ritme d'ajust fiscal que exigeixi la UE.

"El nostre compromís és anar a aquesta senda de dèficit públic i prendre les mesures l'any 2014 i 2015 que garanteixin que tenim un marc fiscal a mitjà i llarg termini", ha assenyalat el ministre, una senda que al seu judici ha de compatibilitzar prosseguir amb la consolidació fiscal i minimitzar l'impacte negatiu sobre el creixement.

Quant a les recomanacions de Brussel·les sobre pensions, Guindos ha sostingut que "no diuen gens addicional als compromisos que ha pres Espanya al seu programa nacional de reformes". "Espanya va a limitar la jubilació anticipada per intentar reduir la diferència entre l'edat legal de jubilació i l'efectiva", ha explicat el ministre, i en el segon trimestre de l'any el Govern presentarà propostes sobre el factor de sostenibilitat.

Pel que es refereix a l'oficina independent de control pressupostari, Guindos s'ha mostrat convençut que Espanya complirà el seu compromís d'engegar-la abans de finalització de març perquè "el ministeri d'Hisenda ens diu que ja té bastant elaborat el projecte".

MÉS TEMPS PER CORREGIR EL DÈFICIT

Guindos s'ha mostrat convençut que la UE donarà més temps a Espanya per corregir el seu dèficit excessiu, encara que no ha volgut concretar si la pròrroga serà d'un o dos anys. "El comissari Rehn ha posat de manifest que és potencialment possible una flexibilització de la senda", ha explicat el ministre.

"Estic convençut que arribarem a un acord pel que fa a la reducció del dèficit públic amb els nostres socis europeus i amb la Comissió i que aquesta senda serà una senda raonable, tant des del punt de vista de la confiança que ha de generar la reducció del dèficit públic als mercats com des del punt de vista de l'impacte en l'activitat econòmica", ha subratllat Guindos.

Si finalment Espanya aconsegueix més temps per reduir el dèficit, el ministre d'Economia ha suggerit que està disposat a flexibilitzar també els objectius per a les comunitats autònomes. "El Govern sempre intenta ser just i equitatiu en la distribució del dèficit públic i valorem molt positivament l'esforç de les comunitats autònomes", ha apuntat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH