Les llistes d'espera es disparen un 51% des que Boi Ruiz és Conseller de Salut

|

Sin título

La Plataforma d'Afectats per les Retallades Sanitàries denuncia la falsedat de les dades que facilita la Consellería de Salut en la "reducció de les llistes d'espera" que no s'ajustaven a la realitat.

El Departament de Salut s'ha vist obligat a publicar un nou document en el qual rectifica la informació i dóna unes dades" que ens produeixen una profunda preocupació. Ens deien que les llistes d'espera havien baixat. Si vols saber el que estaven amagant, segueix llegint", segons la PARS

En la taula present es mostra l'augment del temps d'espera des que Boi Ruiz és Conseller de Salut (desembre de 2010) fins a l'última data de la qual disposem de dades, desembre de 2012.


En mitjana, la pujada ha estat del 51%. Però en sis operacions (cataractes, artrocopias, circumcisions, pròtesis de maluc, pròtesi de genoll i galindons) s'ha més que duplicat el temps d'espera. Les operacions ombrejades en blava són les que sobrepassen el temps màxim d'espera de 6 mesos regulat per la legislació (Reial decret 1039/2011, Decret 354/2002, Ordre SLT/203/2004). En total són 7 de les 14. Com ja hem dit en altres ocasions, un temps mitjà d'espera és una mesura estadística en la qual s'oculten les dades dels extrems. És a dir, si tenim un temps mitjà de 9 mesos, alguns pacients han estat menys i uns altres més d'aquests 9 mesos. Segons una distribució estadística normal de la població, podem assegurar que almenys la meitat està esperant més dels 9 mesos de mitjana.

L'evolució dels temps d'espera des de l'any 2006 indica fins a on ens està portant el Conseller de Salut. Els temps d'aquesta gràfica corresponen la mitjana de les 14 operacions:

El Conseller Boi Ruiz va dir a principis de 2011 que les llistes d'espera augmentarien lleugerament, sobretot en aquells pacients que poguessin esperar. Estar gairebé 10 mesos esperant una pròtesi de genoll afecte seriosament al genoll sa. Les dades que aportem serveixen per desmentir una vegada més les paraules del Conseller.


Documents relacionats:
1. Memòria CatSalut 2010. Pàgina 46. Departament de Salut, Generalitat de Catalunya
2. Document llestes d'espera any 2012 (versió 2). Pàgina 7. Departament de Salut, Generalitat de Catalunya (gràcies a www.catacctsiac.cat per manar-nos la informació)


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH