Brussel·les reclama a Espanya més pujades d'IVA i impostos mediambientals

|

Mariano Rajoy

La Comissió Europea ha reclamat aquest dimarts a Espanya noves pujades de l'IVA i dels impostos mediambientals per reduir el dèficit i prosseguir amb la reforma laboral i amb la de les pensions, retardant l'edat efectiva de jubilació.

Brussel·les reclama a més al Govern que apliqui de forma més estricta la llei d'estabilitat pressupostària a les comunitats autònomes que incompleixen els seus objectius de dèficit i que acceleri l'engegada de l'oficina de control pressupostari.

Aquestes recomanacions apareixen en el segon informe d'avaluació del rescat bancari per a Espanya elaborat per l'Executiu comunitari, en col·laboració amb el Banc Central Europeu (BCE). L'informe recull les conclusions dels inspectors que van viatjar a Madrid del 28 de gener a l'1 de febrer.

Brussel·les admet que la pujada de l'IVA que s'aplica des del setembre passat (del 18% al 21% el tipus general i del 8% al 10% el tipus reduït) suposa un "progrés" per millorar l'eficàcia del sistema fiscal espanyol. "No obstant això, encara hi ha marge per limitar l'aplicació de diferents tipus d'IVA reduït i per augmentar els impostos mediambientals, especialment als carburants", diu l'informe.

En matèria pressupostària, la Comissió demana a més "reforçar" l'aplicació de la llei d'estabilitat pressupostària. "L'aplicació de les disposicions de la llei pel que es refereix als mecanismes correctius i d'alerta primerenca podria fer-se més eficaç i transparent", suggereix.

L'informe critica que els plans del Govern espanyol per engegar una oficina pressupostària independent, exigida per la UE, encara estan en una fase preparatòria". "Hauran d'accelerar-se considerablement si es vol que l'oficina jugui un paper eficaç ja per a l'exercici pressupostari 2014", reclama Brussel·les.

"El recurrent dèficit en el sistema de seguretat social també ha de controlar-se", demana Brussel·les. En 2012, aquest dèficit va ascendir al 1% del PIB, en lloc de l'equilibri que havia calculat el Govern. "Els plans per introduir un factor de sostenibilitat en el sistema de pensions i per augmentar l'edat efectiva de jubilació serien un pas important en aquesta adreça, però encara han d'adoptar-se", diu la Comissió.

L'informe constata que la reforma laboral aprovada pel Govern de Mariano Rajoy l'any passat "podria estar començant a tenir un impacte", com pot observar-se en la moderació salarial i l'augment dels acomiadaments procedents. "La reforma té potencial per enfortir el vincle entre salaris, el cicle econòmic i la posició de les empreses", assenyala la Comissió.

No obstant això, Brussel·les assenyala que "la dualitat al mercat laboral persisteix sense canvis" i diu que "la gravetat de la situació del mercat laboral exigeix una vigilància i revisió contínua de l'impacte de la reforma". Les autoritats espanyoles s'han compromès a realitzar una revisió durant el primer trimestre de l'any i la Comissió els demana centrar-se en "l'impacte en la dinàmica salarial, la segmentació del mercat laboral i l'empleabilidad".

A més, l'Executiu comunitari demana al Govern augmentar la despesa en formació, integració al mercat laboral i reorientació professional, modernitzar els serveis públics d'ocupació i millorar la coordinació entre els nacionals i autonòmics.

Brussel·les lamenta que encara no s'hagi aprovat la "important llei" de liberalització de serveis professionals i demana que el grau de "ambició" de la llei de mercat únic "no es redueixi durant el procés legislatiu".

RISCOS MACROECONÒMICS DEL DÈFICIT DE TARIFA

La Comissió Europea avisa que el dèficit de tarifa "suposa un passiu contingent considerable per al pressupost, així com riscos macroeconòmics no menyspreables". En 2012, va aconseguir 5.000 milions (el 0,5% del PIB), superant per un ampli marge el nivell previst d'1.500 milions.

"El total acumulat del dèficit de tarifa aconsegueix els 29.000 milions", assenyala l'Executiu comunitari. I avisa que malgrat les mesures ja aprovades pel Govern, en 2013 tornarà a aconseguir un nivell "considerable".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH