La confiança del consumidor baixa al febrer per pitjor valoració del present i el futur econòmic

|

Centre comercial

La confiança del consumidor va baixar 5 punts al febrer en relació al mes anterior, fins a situar-se en 50,7 punts, segons l'Índex de Confiança del Consumidor (ICC) publicat aquest dilluns pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Aquest descens de l'indicador és conseqüència de l'empitjorament de l'indicador de situació actual, que va baixar 4 punts, fins a situar-se en 32,1 punts, així com de la disminució de l'indicador perspectives, que es va contreure 6 punts, fins als 69,2 punts, acabant amb sis mesos consecutius de millora.

El CIS ha destacat que, en percentatge, l'indicador de confiança dels consumidors va descendir un 9% respecte a gener, després del fort repunt que va experimentar en el primer mes de l'any.

En comparació de la dada del mateix mes de 2012, els valors actuals de tots dos indicadors són notablement inferiors, amb descensos de quatre punts en l'indicador de situació actual i de fins a 10 punts en el d'expectatives.

El descens en gairebé quatre punts de la valoració que fan els consumidors de la situació actual es deu tant a la valoració negativa sobre la situació econòmica del país, que descendeix més de 7 punts, com a la situació de les llars, que retrocedeix 3 punts, i la situació de l'ocupació, que es redueix 1,8 punts.

En relació a les dades de febrer de 2012, la valoració actual de la situació econòmica del país cau 3,6 punts, les opcions que ofereix el mercat de treball es valoren 3,7 punts per sota que fa un any i la situació en les llars s'ha deteriorat 6 punts des de llavors.

PITJOR VALORACIÓ DE L'OCUPACIÓ

Per la seva banda, l'índex d'expectatives retrocedeix 6 punts i acaba amb els avanços acumulats en aquest indicador en els últims sis mesos des dels mínims aconseguits al juliol. La deterioració de les expectatives es concentra especialment en relació a la futura evolució econòmica general (-6,8) i a la previsible evolució de la desocupació (-9,2%). En canvi, les previsions sobre la situació de les llars només es redueixen dos punts.

En termes interanuals, les dades d'expectatives continuen mostrant importants diferències en relació al mateix mes de 2012. Així, es troben 10 punts per sota respecte a la situació econòmica del país, 12,6 punts inferiors en les expectatives de l'ocupació i 8 punts per sota en les expectatives de les llars.

L'ICC recull mensualment la valoració de l'evolució recent i les expectatives dels consumidors espanyols relacionades amb l'economia familiar i l'ocupació, amb l'objectiu d'anticipar les seves decisions de consum. L'indicador recull valors d'entre 0 i 200, considerant-se que per sobre de 100 la percepció és positiva i per sota, negativa.

En general, el 80% dels enquestats pel CIS entén que la situació econòmica actual és pitjor que la de fa sis mesos, mentre que el 13,6% no aprecia canvis i només el 4,8% estima que ha millorat.

De cara als propers sis mesos, els espanyols no són molt optimistes, ja que només el 20,2% dels entrevistats confien que l'estat de l'economia serà millor, enfront del 58,7% que auguren un empitjorament i el 15,2% que no espera canvis.

L'ICC de febrer, para l'elaboració del qual el CIS ha realitzat 1.209 entrevistes, mostra que al 46,5% dels entrevistats els costa arribar a fi de mes i gairebé el 30% estalvia pocs diners cada mes. De fet, el 14,9% afirma que ha hagut de tirar mà dels seus estalvis familiars. Per contra, un insignificant 0,7% diu que estalvia bastant cada mes.

SENSE POSSIBILITAT D'ESTALVI

En línia amb aquestes respostes i de cara al proper any, el 45,5% dels espanyols assegura que les seves possibilitats d'estalvi són menors, gairebé el mateix percentatge creu que són iguals (45,2%) i únicament un 6% creu que dins d'un any tindran més possibilitats d'estalviar.

L'enquesta reflecteix a més que el 55,3% dels entrevistats percep la situació econòmica actual de la seva família pitjor que fa sis mesos, mentre que el 41,3% assegura que és igual i només el 3,1% afirma que ha millorat. Entre les raons més apuntades pels quals afirmen que la situació és pitjor es troba l'alça continuada dels preus, la disminució de l'ingrés familiar i la pèrdua d'ocupació d'algun dels membres de la família.

Pel 3,1% dels quals asseguren que la seva situació ha millorat, el 29% indica que es deu a l'augment dels ingressos familiars, el 27% a la incorporació d'algun membre de la família al mercat de treball i el 16% a la millora del seu salari.

Sobre la situació del mercat laboral, amb prou feines el 20% dels enquestats afirma que cap persona del seu entorn es troba en atur, mentre que el 13,4% diuen conèixer a una persona en aquesta situació, l'11,8% a dos i el 8,6% a tres. Gairebé el 8% assegura que coneix a més de deu persones en atur.

MÉS DIFÍCIL TROBAR OCUPACIÓ

El 32,2% dels entrevistats afirma que ara hi ha més persones en atur en el seu entorn que fa sis mesos, i el 78,7% pensa que la situació a Espanya per trobar una ocupació és pitjor que la de fa sis mesos, mentre que el 16,9% creu que la situació no ha canviat i el 2,3% que ha millorat.

Quan se'ls pregunta de cara als propers sis mesos, un 55,5% dels enquestats pensa que la situació empitjorarà, enfront del 21,7% que creu que millorarà i el 15,3% que considera que romandrà sense canvis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH