La Generalitat vol donar "incentius" als municipis petits perquè es fusionin

|

joan cañada

Europapress.- Catalunya va a mantenir les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) malgrat que l'Estat planegi eliminar-les, i ho farà apel·lant a l'Estatut.
 

En una entrevista d'Europa Press, el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan la Canyada, ha assegurat aquest diumenge que segons l'Estatut, "la Generalitat té la competència exclusiva" en administració local, per la qual cosa qualsevol decisió de l'Estat en la matèria no afectarà als ens locals catalans.
A més, en el cas de les EMD, que el Govern vol suprimir, la Canyada ha assegurat que "l'Estatut les preveu, els atorga reconeixement jurídic i cap norma que s'aprovi pot contradir l'Estatut, que és una llei orgànica i forma part del bloc constitucional".
Ha recordat l'article relatiu a les EMD "no va sofrir cap modificació en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut", per la qual cosa està plenament vigent i l'Estat ha de respectar-ho.
la Canyada ha fet una valoració positiva del que suposen les EMD des d'una perspectiva social i territorial: "Són una realitat reconeguda i des del nostre punt de vista, la immensa majoria tenen una raó geogràfica i històrica".
D'altra banda, la Canyada ha explicat que en la futura llei catalana que regularà l'administració local, i que el Consell Executiu aprovarà a l'abril, s'obrirà la possibilitat al fet que municipis petits puguin fusionar-se.
En cap cas, s'obligarà a les localitats de menor grandària a fusionar-se, però si que hi haurà "incentius" per als municipis que ho desitgin, que es concretaran en la futura llei.

"No volem fusionar municipis a cop de decret", ha assenyalat la Canyada, ressaltant que es descarta fixar per llei un nombre mínim d'habitants que han de tenir els municipis catalans.

3.000 ENTITATS AMENAÇADES
A Espanya, hi ha unes 3.000 entitats locals menors --també denominades pedanies, i a Catalunya oficialment es diuen EMD--, que perillen per la reforma de l'administració local impulsada pel Govern.
Si es manté el text tal com ho ha aprovat el Consell de Ministres en la seva tramitació parlamentària, les entitats locals menors desapareixeran si no lliuren els seus comptes a l'Estat en un termini de tres mesos des de l'aprovació de la llei, alguna cosa que fins ara no estaven obligades a fer.
Catalunya compta amb 63 Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), moltes dels quals són antics municipis petits d'àrees rurals que durant el franquisme van ser annexionats a localitats més grans, o bé barris que es van desenvolupar i que van demanar als Ajuntaments cert grau de reconeixement i autonomia.
La gran majoria d'EMD agrupen a nuclis de població molt petits, que van dels 15 de Sellui (en el municipi de Baix Pallars, Lleida) fins als més de 7.600 que viuen en Valldoreix (Sant Cugat del Vallès, Barcelona).
La segona EMD més poblada és Jesús (Tortosa, Tarragona, amb 3.700 habitants) i la tercera Bellaterra (Cerdanyola del Vallès, Barcelona, amb 2.700).
Les EMD es regulen a Catalunya mitjançant dos decrets, un de 2003 i un altre de 2007, i tenen diverses competències, com a vigilància de béns públics i comunals; neteja; enllumenat; execució d'obres; ordenació del tràfic; conservació de parcs, boscos i patrimoni històric i artístic i activitats culturals i esportives i unes altres que li deleguin els respectius ajuntament

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH