Catalunya haurà de presentar noves mesures d'ajust per reconduir els seus comptes

|

Mas

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat que les cinc comunitats que han sobrepassat l'objectiu de dèficit en 2012 (Catalunya, Murcia, Comunitat Valenciana, Andalusia i Illes Balears) hauran de revisar els seus plans economicofinancers i aplicar noves mesures d'ajust per reconduir els seus comptes.

En una entrevista concedida a Europa Press, Montoro ha explicat que Hisenda revisarà els plans que tenen en vigor aquestes cinc comunitats per detectar el motiu pel qual no han aconseguit l'objectiu.

Una vegada localitzada la causa, acordaran amb elles noves mesures, encara que des de "el reconeixement" al gran trajecte que han recorregut totes les regions en 2012 en matèria de consolidació fiscal.

En aquesta anàlisi, segons Montoro, es determinarà on "han fallat" les cinc regions i quina part no s'ha complert en matèria d'ingressos i de despeses amb l'objectiu de renovar els programes d'ajust i reconduir-los als objectius: "Anem a portar-les a l'heliport", ha dit.

D'aquesta forma, se seguirà aplicant la llei d'estabilitat pressupostària que contempla, en última instància, la intervenció de les comunitats, encara que el ministre creu que queda molt per aplicar en la llei abans d'arribar a aquest punt.

"Seran intervingudes? Si no han estat rescatades, no hi ha per què entendre un grau d'intervenció màxima", ha dit Montoro, qui ha criticat que sempre es parli de rescat ja sigui de comunitats, de la banca o de l'economia en general.

"Cap de les tres categories de rescat ha existit en 2012", ha subratllat.

LLEI D'ESTABILITAT

En qualsevol cas, el ministre ha ressaltat el valor de la llei d'estabilitat pressupostària, vigent des de maig, que ha permès que les comunitats redueixin el dèficit en més d'un punt i mitjà en un any.

Al seu semblar, aquesta llei és una "gran política" que arma institucionalment a l'estat de les autonomies i que "està funcionant".

Montoro ha recordat que un gran nombre de comunitats ha complert gràcies a l'aplicació d'aquesta llei i que fins i tot alguna ha aconseguit xifres molt millors del previst, la qual cosa demostra que "els criteris de serietat, rigor i recerca d'equilibri pressupostari són compartits".

"Estem trencant el tabú que s'havia disparat que les comunitats eren infinanciables i inassequibles", ha subratllat, després de confiar que la xifra de 2012 serveixi per trencar aquest "clixé" que, a més, no convé gens al país.

Al seu semblar, s'ha demostrat que l'Estat de les Autonomies és "gobernable i fiable" i que es pot i s'ha d'aconseguir l'equilibri pressupostari.

El titular de la cartera d'Hisenda ha qualificat de "èxit" la xifra dèficit global (6,7%) i ha assegurat que darrere d'ella estan totes les administracions i el "gran i desagradable" esforç que ha fet la societat espanyola amb el pagament de més imposats.

"La política de sanejar les finances públiques és la que ens ha de treure d'aquesta crisi", ha assenyalat Montoro després de recordar que quan es va fer el contrari es va aprofundir en la pèrdua d'ocupació.

CANVIS EN ELS OBJECTIUS

Sobre si Brussel·les donarà finalment més temps a Espanya per reduir el dèficit una vegada coneguda la xifra de 2012, Montoro ha reconegut que tots estan a l'espera de canvis en els objectius per aquest any, encara que, de moment, el Govern i les comunitats segueixen treballant sobre els objectius vigents.

"Però tots estem també esperant que hi haurà canvis, com està anunciant la pròpia Comissió Europea. Tot això és el que caldrà encaixar al llarg de l'any 2013", ha dit Montoro, per qui el que ha de fer Brussel·les és afavorir el creixement econòmic donant tranquil·litat als mercats.

"Això significa més temps? Pot significar més temps sempre que l'important sigui tenir creixement a curt termini", ha afegit, per explicar després que, una vegada aconseguit aquest creixement, es podria reduir més ràpid el dèficit, ja que aquesta reducció portaria més creixement i ocupació. "Aquesta és l'equació que hem de buscar i amb la qual treballem amb la Comissió i els socis", ha assenyalat.

En qualsevol cas, Montoro ha explicat que el que ha de fer Brussel·les no és relaxar els objectius en sentit estricte, sinó reconèixer el que està fent Espanya. "El que estem esperant no és que ens relaxin l'objectiu de dèficit, sinó que la baixada del dèficit serveixi perquè torni el creixement econòmic al més aviat possible", ha dit.

POLÍTIQUES DE CREIXEMENT

Segons Montoro, Europa no és només "un jutge que jutja resultats i estadístiques finals, sinó que està també per afavorir polítiques de creixement" i per reconèixer el treball de cada país, que també enforteix el propi projecte europeu i l'euro.

La "clau", segons el ministre, està a fer polítiques d'austeritat que busquin l'equilibri i no perjudiquin a l'economia, i el "equilibri" per aconseguir-ho és el que ha de decidir el Govern espanyol al costat dels socis i institucions europees.

Montoro ha reconegut que de vegades s'ha expressat malament la necessitat de reduir el dèficit usant un llenguatge "pervers" que ha enviat el missatge que "cal sacrificar-se i consumir-se en el foc per després arribar al cel". "Si arriba un cremat al cel no sé que classe de cel li espera", ha ironitzat.

En aquest sentit, ha ressaltat la necessitat d'entendre que Europa és un projecte de solidaritat i d'enteniment entre socis i no el contrari, i ha assegurat que allí no hi ha "dolents" que destinin a alguns països "als inferns" perquè es consumen. "És tot el contrari", ha sentenciat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH