El percentatge de suspensos amb prou feines ha augmentat amb els nous exàmens teòrics i pràctics de conduir

|

Autoescola

El percentatge de suspensos en els nous exàmens teòrics i pràctics de conduir, que van entrar en vigor el passat 21 de gener, i que inclouen novetats com la 'conducció autònoma', amb prou feines han augmentat en comparació del conjunt de l'any anterior, segons dades proporcionades a Europa Press per la Direcció general de trànsit (DGT).

Entre el 21 de gener i el 21 de febrer, 25.286 persones van superar l'examen teòric, la qual cosa representa un 62,40 per cent dels 40.663 candidats que s'havien presentat. En el conjunt de l'any 2012, el percentatge d'aprovats va ser del 64 per cent, 1,60 punts menys que el percentatge d'aprovats en el primer mes del nou examen.

Quant al pràctic, en el primer mes en vigor 36.581 van superar la nova prova, un 43,80 per cent dels 83.552 que s'havien presentat. Mentre, entre gener i desembre de 2012, el percentatge d'aprovats va ser del 45,20 per cent, per la qual cosa també en aquest cas en percentatge els aprovats s'han reduït, encara que molt lleugerament, en 1,40 punts.

Les dades proporcionades per la DGT correspon al conjunt d'aprovats en 2012, per la qual cosa no és possible comparar el primer mes de vigència dels nous exàmens amb el mateix període de l'any anterior. En els dotze mesos de 2012, 432.597 dels 674.175 aspirants a l'examen teòric ho van aprovar, i 436.782 dels 964.348 que es van presentar a la prova pràctica la van passar.

Entre les novetats del nou examen per a l'obtenció del permís de conducció destaca la multiplicació de preguntes possibles en la prova teòrica --s'ha passat d'una borsa de 800 qüestions a 15.500--, i una nova part en la pràctica en la qual l'examinador no dóna cap tipus d'indicacions a l'alumne per veure com es maneja durant prop de 10 minuts.

El dia de la presentació del nou examen, la directora de Tràfic, María Seguí, va assegurar que "ningú" havia de "tenir cap por" al nou examen pràctic de conduir i va subratllar que "en absolut es tracta de fer res més difícil, sinó millor, i sobretot més representatiu i més vàlid".

CONDUCCIÓ AUTÒNOMA, EN EL PRÀCTIC

La nova prova pràctica dura 25 minuts en el cas dels turismes i motocicletes, i 45 per als permisos professionals (camions i autobusos). Abans de començar el desenvolupament de la prova, l'examinador rep a l'aspirant i es presenta. Quan s'identifica, l'examinador li sol·licita que realitzi alguna de les comprovacions prèvies, com assenyalar on es troba el dipòsit de líquid de frens, el de l'eixugaparabrisa o les llums llargues i curtes.

Una vegada que l'aspirant ha realitzat les comprovacions oportunes i s'ha acomodat en el vehicle, comença la conducció. Durant els primers 10 minuts, l'aspirant ha de demostrar el maneig que té del vehicle realitzant, la denominada 'conducció autònoma' que consisteix a dirigir-se a un punt assenyalat per l'examinador, seguint les indicacions d'adreça existents en la via. Si el vehicle compta amb un dispositiu de navegació (GPS), l'aspirant pot utilitzar-ho, sempre que hagi tingut formació a la programació i en l'ús del mateix.

Una altra de les novetats d'aquesta prova és que, al final de la mateixa, l'examinador valora de forma global si l'aspirant ha realitzat una conducció eficient o econòmica. Conclosa la prova, l'examinador comunica a l'aspirant el resultat de l'examen en presència del professor i li explica breument les faltes comeses amb l'objectiu que conegui el que ha fet bé o malament i així millorar el seu comportament en la conducció.

En el cas del teòric, la DGT ha creat una nova base de dades amb 15.500 preguntes de totes les categories, amb una redacció més senzilla i actualització diària, de manera que els exàmens seran individualitzats per a cada aspirant. A més, Tràfic està informatitzant les aules pel que la prova es realitzarà a través de pantalles tàctils en 24 prefectures provincials. En la resta de les prefectures, la informatització de les quals d'aules es realitzarà al llarg d'aquest any, el suport de l'examen segueix sent el paper.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH