Obama signa l'ordre de "segrest" dels Pressupostos

|

Obama

El president d'Estats Units, Barack Obama, ha signat l'ordre del "segrest" dels Pressupostos, la qual cosa activa un ajust de 85.000 milions de dòlars (63.910 milions d'euros) a partir d'aquest dissabte, segons ha confirmat la Casa Blanca.

Així, les diverses agències que conformen l'Administració d'Obama tenen fins a l'1 d'octubre d'aquest any per promulgar les retallades de fins a 63.910 milions d'euros, que afectaran principalment a les partides de Defensa, Sanitat i destinades a programes socials.

"Per la present, ordeno que les partides pressupostàries de cadascuna dels comptes dels Pressupostos no exemptes siguin reduïts en l'import calculat per l'Oficina d'Administració i Pressupost", resa l'ordre subscrita pel president d'Estats Units amb data de l'1 de març.

"Les partides pressupostàries subjectes a segrest hauran de ser noves facultats pressupostàries, saldos disponibles de comptes de la funció de Defensa prorrogats d'anteriors exercicis fiscals, facultats directes de despesa i limitacions d'obligacions de pagament", afegeix l'ordre, en segon lloc. Obama estava obligat a emetre aquesta ordre abans de la mitjanit d'aquest divendres (hora local).

CONSEQÜÈNCIES

Amb això, l'ordre posa en vigor una retallada de la despesa en Defensa del 7,8 per cent i del 5 per cent en aquelles partides no dirigides a Defensa, d'acord amb l'informe de l'Oficina d'Administració i Pressupost remès al Congrés nord-americà.

En concret, l'ajust pressupostari afectarà de forma immediata a les subvencions de l'Estat i a les ajudes als aturats de llarga durada, entre uns altres, mentre que altres partides sofriran les retallades a partir del mes d'abril.

Serà a l'abril, precisament, quan la ciutadania percebrà els efectes del "segrest" pressupostari, segons han vaticinat analistes i funcionaris nord-americans, en forma de retards en els vols per les retallades que sofriran els controladors aeris, en disminució o suspensió dels vols en petits aeroports o en la ralentització dels processos d'inspecció alimentària. També es registrarà un augment dels preus i la reducció del subministrament de productes en els sectors més afectats.

En les properes setmanes, l'Administració nord-americana, a través de les seves agències i departaments, notificarà als seus empleats, clients i a les autoritats locals i estatals en quina mesura repercutirà el "segrest" dels Pressupostos als seus contractes i comptes.

En la seva última compareixença davant la premsa d'aquest divendres després de finalitzar la trobada amb els representants demòcrata i republicà al Congrés, Obama va admetre que l'impacte de l'activació d'aquests ajustos als programes federals reduirà "més de mig punt" la taxa de creixement econòmic (fins al 0,7 segons l'Oficina d'Administració i Pressupost) i es traduirà en la pèrdua d'uns 750.000 ocupacions.

D'aquesta forma, en Defensa, 800.000 empleats del sector sofriran retallades en els seus salaris del 20 per cent i podrien treballar un dia menys a la semana. En Educació, la reducció de l'ajuda als col·legis resultarà en un ajust del salari d'uns 10.000 professors i 7.200 especialistes que tracten a nens amb discapacitat, i 14.000 professors de guarderies perdran el seu treball, veient-se afectats uns 70.000 nens menors de cinc anys.

Així mateix, els passatgers hauran d'esperar entre un 30 i un 50 per cent --almenys quatre hores-- més en els aeroports davant els previsibles retards. La contractació de personal aeroportuari es congelarà, hauran acomiadaments i es reduirà la jornada d'uns 50.000 empleats. El "segrest" també afectarà als científics i els estudiants. Fins a 12.000 sofriran reduccions als seus pressupostos.

QUÈ PASSARÀ ARA?


L'atenció ara girarà entorn de l'elaboració dels Pressupostos. El Congrés haurà d'estendre una llei provisional, aprovada per la Càmera de Representants al setembre de l'any passat, que garanteix el finançament de l'Administració nord-americana fins al 27 de març i la quantia total del qual ascendeix al bilió de dòlars (804.200 milions d'euros). Si no es prorroga aquesta llei, el Govern s'aboca a la paralització parcial davant el bloqueig dels seus fons.

En aquesta tesitura, la Càmera de Representants considerarà la setmana vinent una proposició de llei realitzada pels republicans que perllongaria aquest període de gràcia fins al mes de setembre sempre sota el "segrest" dels Pressupostos.

L'objectiu és que l'Administració continuï finançant alguns programes corresponents a Defensa, Educació i de cort social, com les ajudes als veterans.

Encara que aquesta llei porta la signatura republicana, el Partit Demòcrata no està previst que batalli els seus considerandos per no sucumbir a la paralització de les finances públiques.

DIFERÈNCIES POLÍTIQUES

Tant els republicans com els demòcrates han insistit al llarg dels últims 16 mesos en què acordarien com aplicar els 63.910 milions d'euros en retallades en la despesa pública i així evitar l'activació d'aquest automatisme que implementaria els ajustos de forma predeterminada.

No obstant això, les divergències entre el Partit Republicà i el Demòcrata han minat tot besllum d'acord: els primers rebutjaven de forma categòrica qualsevol pujada d'impostos i advocaven per la retallada de la despesa pública; els segons i el president Obama apostaven per una combinació d'augment de la càrrega fiscal i un ajust dels Pressupostos.

Aquestes posicions es van enverinar encara més en virtut de l'acord aprovat 'in extremis' pel Congrés per esquivar el 'abisme fiscal' i que va suposar l'entrada en vigor d'una pujada d'impostos de més de 600.000 milions de dòlars (460.860 milions d'euros).

Per a Obama, el "segrest" pressupostari "no és l'apocalipsi, solament alguna cosa estúpid". El president d'Estats Units va prometre en la roda de premsa d'aquest divendres que el país "sortirà d'aquesta" després de reconèixer que el ciutadà mitjà es veurà repercutit.

No obstant això, el president de la Càmera dels Representants, el republicà John Boehner, va acusar aquest divendres a Obama i als demòcrates d'assumir que el "segrest" entraria en vigor l'1 de març.

En una carta enviada al president de la Càmera dels Representants, el sotsdirector de l'Oficina d'Administració i Pressupost, Jeffrey Zients, alertava, previ a la promulgació del "segrest", que l'ajust pressupostari serà "profundament destructiu per a la seguretat nacional, les inversions domèstiques i les funcions clau del Govern".

Zients emfatitza en la "significativa reducció" del pressupost per a Defensa i del "greu dany" que suposarà per a nombrosos programes socials. El nou cap del Pentágono, Chuck Hagel, també s'ha manifestat en aquest sentit en les últimes hores i ha advertit que totes les operacions iniciades pel Departament de Defensa perillen.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH