Reflexió i debat, renovació i combat

Redacció Catalunyapress

Del 21 al 23 de febrer vaig participar en el X Congrés de la Confederació Sindical de CCOO, que tenia per lema "Combatre la crisi. Renovar el sindicat. La força del treball". Els debats i les propostes es van emmarcar en el dur i negatiu context de crisi econòmica, social i política.

Combatre la crisi és canviar les actuals polítiques per d'altres que reactivin l'economia, que és el que pot generar ocupació, i garanteixin una potent dotació dels béns i serveis propis de l'estat del benestar, que és el que pot garantir la protecció i la cohesió social. Per això, es necessiten polítiques fiscals més justes i potents, polítiques industrials actives, polítiques públiques més expansives, impuls i estímul a la qualificació i la innovació, etc. Està constatat que retallar drets laborals i socials és inútil per abordar les febleses estructurals de la nostra economia i és injust amb les persones, que veuen com augmenten les desigualtats i la pobresa. S'està utilitzant la crisi perquè la riquesa i el poder s'acumuli cada cop en menys mans.

La desafecció vers les institucions creix i és una mostra de la pèrdua de qualitat de la democràcia. Els governs estan qüestionant drets i llibertats, personals i col?lectives, i estan aplicant unes polítiques contràries als interessos de la majoria. La greu crisi política i institucional és un obstacle per abordar les respostes als problemes socials. Necessitem una profunda regeneració democràtica que recuperi el paper de la Política (en majúscules), que promogui la participació ciutadana en la vida pública, que apropi els processos electorals a la ciutadania, que doti de transparència el funcionament de les institucions, que netegi de pràctiques corruptes el funcionament de les institucions, etc.

El congrés també va apostar per renovar el sindicat, l'estructura de funcionament i les pràctiques. Cal una organització més propera i útil, més forta i eficient. L'afiliació és la garantia d'autonomia i independència, és la força que permet aconseguir nous drets i defensar millor els interessos dels treballadors i treballadores. Renovar per reforçar la presència organitzada al centre de treball. Avançar des de la unitat sindical i la confluència amb altres organitzacions socials, i amb el necessari equilibri pressió-negociació. La utilitat del sindicat s'ha de validar, també, en la negociació col?lectiva i en el diàleg social.
Ha estat un congrés útil per renovar propostes i aprofundir en l'estratègia de mobilització sostinguda i confluència social, per enfortir el sindicat en la seva capacitat d'actuar en el centre del treball i en la societat, de ser útil aconseguint avenços i defensant drets, i de promoure i reforçar els valors propis del sindicalisme (dedicació, compromís, participació, transparència, ètica, solidaritat...).

Ara hem de treballar perquè la manifestació del proper 10 de març (en el marc de la convocatòria de la CES contra les polítiques de la Unió Europea) sigui massiva. La lluita contra l'atur i contra les retallades és també la lluita contra la corrupció. Són elements interrelacionats, per això necessitem una forta regeneració democràtica, perquè democràcia és el govern de la majoria. Hem de trencar la lògica de les polítiques d'uns governs que només representen els interessos d'una minoria, contraris a la majoria. El diumenge 10 cal una àmplia mobilització on conflueixin el conjunt d'organitzacions socials, el moviment sindical i el conjunt de plataformes que avui estan mobilitzades contra les absurdes polítiques aplicades als diferents sectors. El dia 10 hem d'omplir els carrers en la lluita contra l'atur i per la reactivació econòmica i la creació d'ocupació, contra les retallades i per uns pressupostos que garanteixin la cohesió social i els drets de ciutadania, i contra la corrupció i per la regeneració democràtica.


Joan Carles Gallego
Secretari general de CCOO de Catalunya

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH