Les pensions pujaran un 1% des del dia 1, les inferiors a 1.000 euros, augmentaran un 2%

|

Pensionistes

Les pensions pujaran amb caràcter general un 1% en 2013, excepte les inferiors a 1.000 euros, que ho faran un 2%, la qual cosa suposarà un desemborsament d'1.513 milions d'euros.

Les pensions pujaran amb caràcter general un 1% en 2013, excepte les inferiors a 1.000 euros, que ho faran un 2%, la qual cosa suposarà un desemborsament d'1.513 milions d'euros.

En total, 6,6 milions de pensionistes, el 74% del total de perceptors, tenen pensions inferiors a 1.000 euros, per la qual cosa veuran incrementada la seva prestació un 2% en 2013, mentre que la resta, gairebé 2,4 milions de perceptors, tindran una pujada del 1% en les seves nòmines.

Malgrat aquest augment en la quantia de les pensions, aquestes perdran poder adquisitiu, ja que el Govern del PP ha suspès la compensació als pensionistes per la desviació de preus en 2012 davant la "difícil" situació econòmica i la prioritat de seguir avançant en la reducció del dèficit públic, en paraules de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez.

L'Executiu ha afirmat que "no pot" assumir una compensació als pensionistes de l'1,9%, que és la diferència que intervé entre la pujada que es va aplicar en 2012 (1%) i l'IPC interanual de novembre d'aquest mateix, la dada del qual es va situar en el 2,9%.

El Govern ha admès que es tracta d'una de les decisions "més difícils i doloroses" que ha hagut de prendre, però ha afegit que es tracta d'una mesura "responsable", amb la qual l'Executiu sap que està demanant un "esforç addicional" a molts pensionistes que s'han convertit en la "columna vertebral" de l'economia familiar.

La partida de les pensions és, al costat de la dels interessos del deute, l'única que s'incrementa als Pressupostos Generals de l'Estat d'aquest any.

L'Executiu del PP ja va pujar les pensions un 1% en 2012, després que el Govern del PSOE congelés les pensions contributives l'any anterior.

La decisió del Govern de Mariano Rajoy de no compensar als pensionistes per la desviació de preus en 2012 ha despertat les crítiques dels sindicats i de l'oposició, que consideren la mesura "inconstitucional" pel seu caràcter retroactiu, ja que afecta drets ja causats.

CC.OO. i UGT han demanat a la Defensora del Poble, Soledad Becerril, que recorri aquesta decisió davant el Tribunal Constitucional, mentre que la major part dels Grups Parlamentaris presentarà el seu propi recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta mesura.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH