Fins a un milió de fumadors menys, dos anys després d'aplicació de la Llei Antitabac

|

Tabac

Fins a 1.000.000 de persones podrien haver deixat de fumar després de l'aprovació de l'actual Llei del tabac, que aquest dimecres 2 de gener compleix dos anys de la seva entrada en vigor, segons una estimació realitzada per societats mèdiques i científiques i donada a conèixer en l'Observatori per a la Prevenció del Tabaquisme del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, celebrat el pas 29 de novembre.

Fins a 1.000.000 de persones podrien haver deixat de fumar després de l'aprovació de l'actual Llei del tabac, que aquest dimecres 2 de gener compleix dos anys de la seva entrada en vigor, segons una estimació realitzada per societats mèdiques i científiques i donada a conèixer en l'Observatori per a la Prevenció del Tabaquisme del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, celebrat el pas 29 de novembre.

Aquesta dada, que ha estat destacat pel president del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), Francisco Rodríguez Lozano, qui va participar en aquesta trobada, no era l'objectiu principal de la norma que, per primera vegada a Espanya, prohibia fumar en bars, locals d'oci i restaurants.

"La llei es va fer fonamentalment per corregir una injustícia que hi havia amb uns treballadors concrets que eren els de el sector de l'hostaleria, ja que era l'únic en el qual es treballa amb un ambient contaminat pel fum del tabac", recorda a Europa Press, i en aquest sentit assenyala que el balanç d'aquests dos anys ha estat molt positiu perquè s'ha aconseguit un compliment "molt alt" de la Llei, entre un 95 i un 99%.

A més de manera "col·lateral", entre altres beneficis, la Llei ha aconseguit un "avanç en la desnormalització" de la conducta de fumar per a la població, que, d'altra banda, indica, "compleix molt bé la llei"; així mateix s'ha produït una disminució de les vendes de cigarrets en un 15,9 per cent, "la qual cosa vol dir que o es fuma menys o menys gent fuma"; així mateix, s'ha observat fins a un 90% menys de contaminació en locals de restauració i oci, la qual cosa significa que "hi ha menys població exposada al fum de tabac i durant menys temps".

A l'hora de valorar els seus beneficis sobre la salut, encara que cal esperar mes temps perquè es puguin publicar estudis més concloents sobre l'impacte de la Llei en la salut, les primeres dades apunten a una disminució d'ingressos hospitalaris per asma infantil i per infart de miocardi, concretament la disminució de l'asma s'ha pogut veure en un recent estudi de l'Hospital de la Pau de Madrid i el descens de cardiopaties en un estudi que analitza les últimes dades d'ingressos a la Comunitat Valenciana.

Encara que, si hi ha una dada on els efectes de la Llei semblen clars és en la reducció en la prevalença de fumadors diaris en els més joves, "que és la població on era més difícil que deixaran de fumar". Així, s'estima que en majors de 18 anys provisionalment s'ha reduït entre un 2 i un 4 per cent i, encara que no hi ha dades nacionals, la reducció del consum entre menors també sembla que podria haver-se reduït, sobretot entre les dones.

"Ens hem de centrar en els joves que són el futur", assenyala el president de la CNPT, qui destaca les dades de la Comunitat de Madrid, on s'ha comprovat una reducció en el consum entre els adolescents d'entre 15 i 16 anys, passat en els nois del 9,9% al 9,6% i en la noies del 14,5% al 9,9%.

ABANS QUE PROHIBIR ÉS PREFERIBLE EDUCAR
Rodríguez Lozano només té una pega a l'actual llei que, d'altra banda, considera, "excepcional" i "clara"; i és que, entén, que igual que es fa als hospitals deuria establir-se un 'cordó de seguretat' invisible que establís un espai mínim lliure de fums en les portes dels locals, ja que recents estudis han demostrat major contaminació en aquells establiments on es fuma directament en la porta.

"És una anècdota si es parla de la llei, però a l'hora de proposar alguna cosa al Ministeri de Sanitat, potser de deuria pensar a plantejar-ho", destaca de cara a possibles noves mesures relacionades amb la legislació actual.

No obstant això, encara que "aplaudeix" que la ciutadania desenvolupi iniciatives com la posada en marca per la plataforma 'Perquè nosaltres sí!', els qui han demanat al Govern de Mariano Rajoy i als governs autonòmics que desenvolupin noves regulacions que prohibeixin fumar en platges, cotxes i estadis esportius, entén que per sobre de tot s'ha d'educar en el risc que suposa el tabac.

"El problema que tenim a Espanya és que la gent no era molt conscient dels perills de fumar, i gràcies a les lleis i altres iniciatives la ciutadania va demanant més seguretat", explica.

Per aquest motiu, valora com a positiu que entitats privades com a clubs de futbol regionals hagin seguit l'exemple del Futbol Club Barcelona prohibint fumar en els seus estadis, de la mateixa manera que celebra que certes localitats costaneres prohibeixin a les seves platges fumar; no obstant això, entén que cal ser "prudent" a l'hora de prohibir el tabac en una àmbit privat.

Al seu judici, "la qual cosa s'ha de fer és explicar i educar a la població, aconseguint augmentar la percepció de risc", de manera que la població fumadora sigui conscient que no s'ha de fumar dins d'un cotxe per "instint de protecció" cap a els qui li acompanyen.

EUROVEGAS
Rodríguez Lozano no té dubtes sobre la consistència de la llei actual, creu que la seva claredat no permet ambigüitats en la seva interpretació, com va ocórrer amb l'anterior llei de 2005, per tant opina que no hi ha opcions al fet que es pugui permetre fumar en projectes empresarials com Eurovegas a Madrid, així mateix entén que "la ciutadania de Madrid no permetrà aquest canvi".

Al seu judici l'actual llei ha aconseguit implicar a tots els estaments socials, destaca el debat que es va generar fa més de dos anys durant la seva tramitació i considera que la ciutadania no permetria una "involució" en la legislació actual.

D'altra banda, ha ratllat de "decebedors" les principals novetats incloses en la reforma de la directiva aprovada en la Comissió Europea sobre productes del tabac, la tramitació dura del qual ja anys. "Esperàvem més rigidesa en el tema dels additius i la prohibició en la venda, és un esborrany descafeïnat", ha explicat, al mateix temps que tem que es puguin rebaixar encara més les iniciatives proposades.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH