La llum, la telefonia, el tren, la gasolina i el transport per carretera pugen per a 2013

|

Renfe

Les tarifes d'alguns serveis bàsics com la llum, la telefonia, la gasolina el tren o el transport per carretera tornaran a pujar a partir d'aquest dimarts a pesar que Espanya segueix immersa en la crisi econòmica i que les empreses i el Govern segueixen apel·lant a la moderació i congelació salarial com a recepta per fer front a l'ajust.

Les tarifes d'alguns serveis bàsics com la llum, la telefonia, la gasolina, el tren o el transport per carretera tornaran a pujar a partir d'aquest dimarts a pesar que Espanya segueix immersa en la crisi econòmica i que les empreses i el Govern segueixen apel·lant a la moderació i congelació salarial com a recepta per fer front a l'ajust.

En concret, el cost de l'electricitat augmentarà un 3% de mitjana com a conseqüència de la subhasta d'energia, atès que el Govern no té intenció de tocar els peatges ni a l'alça ni a la baixa.

A més d'aquesta pujada, el nou mecanisme de peatges progressius de l'electricitat, que entrarà en vigor al gener, s'aplicarà a potències per sobre dels 3 quilowatts i pot comportar encariments del rebut d'entre el 3% i el 7%, segons les associacions de consumidors.

Aquesta mesura, amb la qual Indústria preveu ingressar 280 milions d'euros per a la tarifa elèctrica, contempla recàrrecs que poden variar fins a en un 700% i que podrien generar sobrecostes precisament entre consumidors de discriminació horària, més sensibles al consum.

Per la seva banda, el servei ferroviari de Rodalies i el de Mitja Distància (regionals) de Renfe pujaran una "mitjana" del 3% en 2013, segons va informar el Ministeri de Foment.

L'actualització del preu d'aquests transports ferroviaris, considerats de servei públic s'aplicarà al gener, si bé la data concreta de la seva entrada en vigor està encara per determinar.

Renfe elevarà fins al 20% el descompte que aplica en els bitllets d'anada i volta dels trens de Mitja Distància (regionals), tant convencionals com els Avant (els que circulen per les vies AVE), enfront del del 10% que s'efectua actualment.

Respecte a la resta de trens de Renfe, els de Alta Velocitat i Llarga Distància, que no compten amb consideració de servei públic, la companyia està a l'espera de definir el nou sistema de tarifes que, segons va anunciar la ministra de Foment, Ana Pastor, la passada setmana, es presentarà al gener i permetrà oferir bitllets d'AVE "més assequibles".

De la mateixa forma, el preu del bitllet d'autobús interurbà registrarà una pujada extraordinària del 6,07% el proper any. Es tracta d'un increment que el Govern ha autoritzat realitzar a les empreses concessionàries de serveis de transport públic de viatgers amb autobús per compensar-les per l'encariment del combustible.

Per la seva banda, Correus pujarà un 2,7% el preu dels segells per a l'enviament nacional de cartes i targetes postals normalitzades i de fins a 20 grams de pes a partir del proper 1 de gener. D'aquesta forma, un segell passarà a costar 0,37 euros enfront dels 0,36 euros actuals, segons van informar a Europa Press en fonts del sector postal.

Aquest augment, lleugerament inferior a la inflació, és el menor dels últims sis anys, període en el qual l'actualització del preu dels segells postals ha oscil·lat entre la 2,86% aplicat al començament d'aquest exercici 2012 i la del 6,25% de 2010.

POSSIBLE PUJADA DE LA TELEFONIA
D'altra banda, la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) ha aprovat una resolució per la qual permet a Telefónica augmentar la quota d'abonament fins a l'IPC com a màxim entre els anys 2013 i 2016.

En concret, en aquesta resolució, la CMT estableix que el preu de la quota d'abonament, situat actualment en 13,974 euros mensuals i que porta 'congelat' cinc anys, podrà ser actualitzat com a màxim amb l'IPC fins a 2016 inclusivament.

En canvi, les bones notícies vénen del butà i del gas liquat del petroli (GLP), els preus del qual no s'incrementaran en 2013, i de les hipoteques, ja que el la mitjana de l'Euribor al desembre, mancant el dilluns 30, està en el 0,549% enfront del 2,004% registrat un any abans malgrat els repunts dels últims dies de l'any.

MODERACIÓ I CONGELACIÓ SALARIAL
Mentre els preus d'alguns serveis segueixen pujant o es mantenen congelats, les rendes dels ciutadans es mantenen estancades. Així, tant les empreses com el propi Govern segueixen demanant moderació salarial per superar la crisi.

Malgrat aquesta moderació salarial, el Govern ha optat finalment per pujar el Salari Mínim Professional (SMI) un 0,6% i elevar les pensions un 1% de forma general i un 2% totes aquelles que es materialitzen en una prestació mensual inferior als 1.000 euros.

GASOLINA I GASOIL
En l'actualitat, els biocarburants tenen un tipus impositiu zero en l'Impost Especial d'Hidrocarburs (IEH), si bé la Llei 2/2012 de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) estableix que a partir de gener de 2013 aquest gravamen haurà de ser el mateix que el dels combustibles convencionals d'automoció.

D'aquesta forma, el bioetanol tributarà al mateix tipus que la gasolina, això és, a 424 euros per cada 1.000 litres, mentre que el biodiésel pagarà un impost similar al del gasoil, de 331 euros per cada 1.000 litres.

A efectes pràctics, aquest nou impost obliga al consumidor a pagar 2,35 cèntims per cada litre de bioetanol i 3,02 cèntims per cada litre de biodiésel, si bé a aquests imports és necessari afegir l'IVA del 21%, que es carrega tant sobre el preu abans d'impostos com sobre els impostos.

En el sortidor, la mesura pot tenir un efecte automàtic de pujades del 0,3% sobre els preus actuals, d'1,374 euros el litre en el cas de la gasolina i d'1,341 euros en el del gasoil.

Aquest efecte relativament moderat sobre el preu final es deu al fet que els biocarburants solament suposen una porció del combustible. En concret, el percentatge actual de barreja de biodiésel sobre el gasoil se situa en el 9,43%, mentre que la barreja de bioetanol en gasolina ronda el 7,45%, segons dades ofertes per l'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petrolífers (AOP).

La pròpia AOP aclareix que l'associació no es pronuncia sobre la futura evolució dels preus dels carburants a Espanya, ja que "cada companyia o el propi empresari de l'estació de servei estableix el seu preu i les seves decisions són absolutament independents i autònomes, en funció de les seves polítiques comercials".

34% MÉS D'IMPOSTOS DES DE 2009
La nova pujada d'impostos als carburants se sumeixi a les quals s'han vingut aplicant des de 2009, l'import dels quals ascendeix de mitjana a 18 cèntims per litre tant en la gasolina i en el gasoil, o a un 34% més, segons els càlculs de l'associació empresarial.

En el que va d'any, els increments en el tram autonòmic de l'impost de vendes minoristes de determinats hidrocarburs (IVMDH) han tingut un impacte en el preu mitjà espanyol de prop de 2,5 cèntims per litre.

Al juny de 2009, el Govern ja va augmentar l'impost especial d'hidrocarburs de la gasolina i del gasoil, fins a 2,9 cèntims d'euro per litre, mentre que al juliol de 2010 va elevar l'IVA del 16% al 18%, i posteriorment al 21% al setembre d'aquest any.

A partir de l'1 de gener, l'IVMDH s'integrarà en l'impost especial d'hidrocarburs, que quedarà al seu torn desdoblegat en tres trams: l'estatal, l'estatal especial i l'autonòmic.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH