Els madrilenys hauran de pagar un euro per recepta des del dia 1 de gener

|

Euro per recepta

La taxa d'un euro per recepta entrarà en vigor dimarts que ve 1 de gener (per a les receptes expedides a partir d'aquesta data) en la Comunitat de Madrid, que s'abonarà en les oficines de farmàcia i hi haurà un topall de 72 euros per als usuaris no exempts de la seva aplicació. Amb aquesta mesura, es preveuen uns ingressos de 83 milions d'euros encara que la seva fi no és 'recaptatori' sinó 'dissuasori'.

La taxa d'un euro per recepta entrarà en vigor dimarts que ve 1 de gener (per a les receptes expedides a partir d'aquesta data) en la Comunitat de Madrid, que s'abonarà en les oficines de farmàcia i hi haurà un tope de 72 euros per als usuaris no exempts de la seva aplicació. Amb aquesta mesura, es preveuen uns ingressos de 83 milions d'euros encara que la seva fi no és 'recaptatori' sinó 'dissuasori'.

Estan exempts de l'abonament d'aquesta mesura els afectats per síndrome tòxica i persones amb discapacitat en els supòsits contemplats en la seva normativa específica, així com les persones perceptores de rendes d'integració social, persones beneficiàries de pensions no contributives, els aturats de llarga durada que hagin esgotat el subsidi de desocupació i les persones amb tractaments derivats d'accident de treball o malaltia professional.

Per informar a professionals i usuaris de la seva aplicació, la Conselleria de Sanitat engegarà una campanya en Internet perquè al Portal Salut aparegui destacat un fitxer on es dóna resposta a les preguntes freqüents sobre la propera aplicació d'aquesta mesura.

La taxa d'un euro, segons indica l'Executiu regional, afecta a totes les receptes del Servei Madrileny de Salut, com és el cas de medicaments, productes sanitaris, fórmules magistrals, bovines i productes dietètics.

TOPE DE 72 EUROS
També està exempt de l'abonament de la taxa les receptes el cost de les quals de medicament sigui igual o inferior a 1,67 euros. A més, s'ha fixat com a tope l'abonament de 72 euros per usuari de cara a no perjudicar als pacients 'polimedicados.

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Javier Fernández-Lasquetty va remarcar divendres passat que l'aplicació d'aquesta taxa "no té afany recaptatori sinó dissuasori" i la seva única fi radica a adequar el nombre de receptes dispensades a les necessitats del pacient per fomentar la racionalització de la despesa farmacèutica.

Amb la seva aplicació, la Comunitat de Madrid espera ingressar un total de 83 milions, segons va indicar el propi conseller de Sanitat una vegada que la mesura va ser anunciada en el marc de la presentació dels pressupostos regionals per 2013.

Com a exemple de la conveniència d'aquesta mesura, Lasquetty va al·ludir a estudis que indiquen que gairebé una cambra dels espanyols reconeixen que guarden caixes senceres de medicaments sense obrir i les prop de 3.800 tones de medicaments "tirats". "És una situació que cal corregir", ha assenyalat.

Malgrat que la Comunitat ha reduït prop d'un 10 per cent la seva despesa farmacèutica mitjançant la baixada de la despesa mitjana per recepta, Lasquetty va insistir que aquest descens ha estat més pronunciat a Catalunya des de l'aplicació d'aquesta mesura.

La taxa haurà d'abonar-se en les farmàcies per cada recta dispensada. En aquest sentit, se li aportarà a l'usuari un tiquet de compra en el qual figurarà el pagament de l'euro per cada recepta dispensada.

Per articular aquesta mesura, la Conselleria de Sanitat habilita una aplicació informàtica accessible a totes les oficines de farmàcia per conèixer quan l'usuari aconsegueix el topall de 72 euros i evitar que hagi d'abonar l'euro una vegada superat aquesta franja. En cas que excepcionalment s'aboni a l'excés, aquestes quantitats de més seran reintegrades a l'els pacients mitjançant el mateix procediment automàtic.

DISCREPÀNCIA DEL GOVERN CENTRAL
El conseller de Sanitat, preguntat sobre la possibilitat que el Govern central interposés un recurs d'inconstitucionalitat sobre aquesta mesura, va lamentar que l'Executiu estatal no tingués la mateixa opinió que la Comunitat en aquest punt i va remarcar que aquesta taxa està dins de les seves competències autonòmiques referides a actes administratius i és perfectament complementària a la norma estatal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH