Clíniques privades espanyoles es preparen per donar el salt al turisme sanitari internacional

|

turisme sanitari

El turisme mèdic és un sector en important creixement que en 2009 va arribar a generar 75.000 milions d'euros a tot el món; reconegut per l'organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) com un dels sectors "econòmicament potencials", s'ha convertit per a la Federació Nacional de Clíniques Privades (FNCP) en un objectiu clar per als propers anys.
 

Des de la patronal d'aquest sector a Espanya es destaca que "l'objectiu del projecte és donar a conèixer la sanitat privada a Espanya i a Espanya com a destinació de turisme sanitari", explica a Europa Press Juan Bosco, director del projecte.

Entenen que les oportunitats per a Espanya en aquest camp són molt extenses, doncs consideren que destaquen a les àrees més demandades pels turistes mèdics com la cirurgia estètica, la cirurgia ocular, els trasplantaments o els tractaments relacionats amb la fertilitat i la reproducció.
"La FNCP és conscient de la gran qualitat dels centres sanitaris privats espanyols i del referent turístic que és el nostre país al món, per la qual cosa va decidir embarcar-se en un projecte que aúnen ambdues fortaleses", afegeixen.
Bosco recorda que els factors determinants a l'hora de triar destinació són la qualitat, el preu, les llistes d'espera, les infraestructures accessòries al tractament; d'aquestes, destaca que "a Espanya les infraestructura i la tecnològica són molt millors que en altres països, amb el que poden competir en igualtat de condicions amb els centres més prestigiosos a nivell mundial oferint preus molt més ajustats".
Al seu judici, els principals competidors d'Espanya són països del nord d'Europa com Bulgària i Romania, "on els preus són menors però el serveis ofereix una garantia de qualitat mitjana", així mateix tal com destaca l'últim informe de l'OCDE 'Medical Tourism: Treatments, Markets and Health System Implications: A scoping review', el mercat africà, asiàtic i arábico.
Al seu judici, "Espanya té molt que oferir". "Ja és un referent turístic mundial, per la seva oferta geogràfica i d'oci, i a més compta amb uns serveis sanitari de gran qualitat a preus molt competitius; és l'entorn ideal per al turisme sanitari privat", afegeix.
Existeixen uns patrons dels viatges entre països d'origen i de destinació estan ben establerts. Per exemple, aquells que accedeixen a tractament mèdic a Hongria tendeixen a ser d'Europa Occidental i explotar alguns països des de fa molt temps llaços històrics, per exemple, entre Malta i el Regne Unit o el Regne Unit i Xipre.
Mentre existeixen destinacions d'Àsia, Àfrica del Sud, del Sud i Centreamèrica --sobretot Brasil, Costa Rica, Cuba i Mèxic--, Orient Mitjà (especialment Dubai), i una varietat de destinacions a Europa (occidental, Escandinau, Centre i Sud d'Europa i Mediterrani), que es decideixen independentment de la proximitat geogràfica o cultural.
Les dades aproximades que recull l'informe, tenint en compte que els turistes nord-americans es creu que representen aproximadament el 10 per cent del nombre total de turistes mèdics, suggereixen que les xifres mundials totals podrien estar entre 30 i 50 milions de turistes per rebre tractament mèdics cada any.
"INDÚSTRIA GLOBAL EMERGENT", SEGONS L'OCDE
El turisme mèdic és una "indústria global emergent", amb una àmplia gamma de parts interessades clau amb interessos comercials, inclosos els agents, proveïdors de salut, la provisió d'assegurances, proveïdors web i centres de conferències", explica l'OCDE.
Des de l'organització internacional recorden que el turisme mèdic és "dinàmic i volàtil" i que inclou una sèrie de factors de la clima econòmic, els canvis de política interna, la inestabilitat política, les restriccions de viatge, pràctiques de publicitat, canvis geopolítics i formes innovadores i pioneres del tractament poden contribuir als canvis en patrons de consum i producció dels serveis de salut nacionals i estrangers.
Així mateix, és important destacar que organismes com l'Organització Mundial de la Salut encara no publicar cap orientació ferma sobre això "i no sembla haver-hi cap intenció immediata per fer-ho", assenyala l'informe, que emplaça a l'organització a realitzar alguna recomanació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH