Les sectes proliferen amb la crisi

|

sectes

Entre 55.000 i 60.000 persones participen actualment en les prop de 110 sectes que operen a Catalunya, un fenomen que ha repuntat amb la crisi a causa de la desesperació econòmica i social dels adeptes que acaben introduint-se en aquest tipus de grups. 
 

Les dades els facilita el president de l'Associació Iberoamericana per a la Investigació de l'Abús Psicològic (AIIAP), Miguel Perlado, un dels majors experts en sectes de l'Estat, que ha concretat que, lluny de desaparèixer, "la participació ha experimentat un important augment en els últims anys", encara que ha admès que resulta complicat concretar les xifres a causa de l'opacitat d'aquestes agrupacions.

"Els més castigats per la crisi estan desesperats el que fa que també siguin desesperades les seves eleccions", per la qual cosa acaben confiant en persones de fort lideratge que els ofereixen la seguretat que no troben en la seva vida ordinària i els prometen un futur millor.
A Catalunya operen principalment tres tipus de sectes: les comercials --centrades en la comercialització de productes que suposadament ajuden a mantenir l'equilibri espiritual i la salut--; les de creixement personal --que suposadament proporcionen als adeptes majors qualitats mentals i físiques per superar qualsevol adversitat--, i les ufistas --centrades en l'experimentació extraterrestre i paranormal--.
"Malgrat existir diversos tipus de sectes, la veritat és que totes elles s'han anat adaptant als contextos socials del moment", ha explicat Perlado, qui ha alertat que després del fenomen del 'coaching' han aparegut molts grups sectaris que capten adeptes a través de sessions d'entrenament mental i físic aparentment corrents.
Ha concretat que, de la mateixa manera que en els anys 70 les sectes que predominaven eren de tipus social i en els 90, de tipus ufista, "ara se centren en el benestar personal, en les teràpies naturals, en els tallers de finalització de setmana en grup i en el contacte amb la naturalesa".
Per això, l'AIIAP, amb seu a Barcelona, ha obert nous punts d'informació local a Girona i Vic, entre altres llocs, "perquè cada vegada són més les sectes que actuen en cases rurals".
A través de "innocents" tallers de cuina i reciclatge, algunes sectes aprofiten para, a poc a poc, captar a persones amb l'estratègia de fer-los imprescindibles per al funcionament d'un projecte comú.
PERFIL "SORPRENENT"
A més de persones vulnerables social i econòmicament, el grup majoritari de nous adeptes de les sectes de Catalunya ho conforma un perfil "que acostuma a sorprendre", segons Perlado: dones joves, amb estudis universitaris, compromeses socialment i amb ganes d'ajudar.
Aquest col·lectiu s'implica en projectes aparentment humanitaris i solidaris que, finalment, resulten estar liderats per gurús que "acaben aconseguint tots els diners dels adeptes amb l'excusa d'ajudar a altres persones més necessitades", ha afegit Perlada.
"El gurú ja no és el típic home amb túnica blanca i barba llarga, sinó que ara porta corbata i fa presentacions en Power Point en grades hotels", ha afegit, descrivint-ho com un tipus seductor.
FI DEL MÓN
Perlado ha explicat que "han estat moltíssimes" les persones que s'han preparat a Catalunya per a la suposada fi del món que havia de tenir lloc el migdia del 21 de desembre, d'acord amb profecies mayas, i algunes sectes han arribat a comercialitzar búnkers amb gran èxit de vendes.
Després que el cataclisme no hagi ocorregut, els gurús d'aquestes sectes han optat per seguir dues estratègies: "O ben culpabilizar als adeptes que la fi de món no ha ocorregut perquè ells no l'hi han cregut suficient, o bé dir que la fi del món sí que ha ocorregut però que solament el líder ha pogut detectar-ho".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH