La gasolina i el gasoil pujaran al gener

|

9gasolina

Els preus de la gasolina i del gasoil pujaran previsiblement a partir de l'1 de gener a causa de la desaparició en 2013 de les exempcions als biocarburants i al probable trasllat d'aquest nou gravamen al consumidor final.
 

En l'actualitat, els biocarburants tenen un tipus impositiu zero en l'Impost Especial d'Hidrocarburs (IEH), si bé la Llei 2/2012 de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) estableix que a partir de gener de 2013 aquest gravamen haurà de ser el mateix que el dels combustibles convencionals d'automoció.

D'aquesta forma, el bioetanol tributarà al mateix tipus que la gasolina, això és, a 424 euros per cada 1.000 litres, mentre que el biodiésel pagarà un impost similar al del gasoil, de 331 euros per cada 1.000 litres.
A efectes pràctics, aquest nou impost obliga al consumidor a pagar 2,35 cèntims per cada litre de bioetanol i 3,02 cèntims per cada litre de biodiésel, si bé a aquests imports és necessari afegir l'IVA del 21%, que es carrega tant sobre el preu abans d'impostos com sobre els impostos.
En el sortidor, la mesura pot tenir un efecte automàtic de pujades del 0,3% sobre els preus actuals, d'1,374 euros el litre en el cas de la gasolina i d'1,341 euros en el del gasoil.
Aquest efecte relativament moderat sobre el preu final es deu al fet que els biocarburants solament suposen una porció del combustible. En concret, el percentatge actual de barreja de biodiésel sobre el gasoil se situa en el 9,43%, mentre que la barreja de bioetanol en gasolina ronda el 7,45%, segons dades ofertes per l'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petrolífers (AOP).
La pròpia AOP aclareix que l'associació no es pronuncia sobre la futura evolució dels preus dels carburants a Espanya, ja que "cada companyia o el propi empresari de l'estació de servei estableix el seu preu i les seves decisions són absolutament independents i autònomes, en funció de les seves polítiques comercials".
34% MÉS D'IMPOSTOS DES DE 2009
La nova pujada d'impostos als carburants se sumeixi a les quals s'han vingut aplicant des de 2009, l'import dels quals ascendeix de mitjana a 18 cèntims per litre tant en la gasolina i en el gasoil, o a un 34% més, segons els càlculs de l'associació empresarial.
En el que va d'any, els increments en el tram autonòmic de l'impost de vendes minoristes de determinats hidrocarburs (IVMDH) han tingut un impacte en el preu mitjà espanyol de prop de 2,5 cèntims per litre.
Al juny de 2009, el Govern ja va augmentar l'impost especial d'hidrocarburs de la gasolina i del gasoil, fins a 2,9 cèntims d'euro per litre, mentre que al juliol de 2010 va elevar l'IVA del 16% al 18%, i posteriorment al 21% al setembre d'aquest any.
A partir de l'1 de gener, l'IVMDH s'integrarà en l'impost especial d'hidrocarburs, que quedarà al seu torn desdoblegat en tres trams: l'estatal, l'estatal especial i l'autonòmic.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH