Els funcionaris podran ampliar la seva jornada laboral a la tarda

|

Funcionaris

El Boletín Oficial del Estado (BOE) ha publicat aquest dissabte la resolució que regula l'ordenació de temps de treball del personal al servei de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics, en la qual es fixa per a l'any 2013 la jornada de 37 hores i mitja hores setmanals com a mínim.

El Boletín Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte la resolució que regula l'ordenació de temps de treball del personal al servei de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics, en la qual es fixa per a l'any 2013 la jornada de 37 hores i mitja hores setmanals com a mínim.

L'horari fix de presència en el lloc de treball serà de 9,00 a 17 hores, de dilluns a dijous, amb una interrupció per al menjar que no computarà com a treball efectiu i que serà com a mínim de mitja hora, i de 9,00 a 14,30 els divendres.

La resta de la jornada, fins a completar les 37 hores i mitjana o les 40 setmanals, segons el règim de dedicació, es realitzarà en horari flexible entre les 7,30 i les 9,00 hores i entre les 17 i les 18 hores, de dilluns a dijous, i entre les 7,30 i les 9,00 i entre les 14,30 i les 15,30 els divendres.

En el cas de jornada de matí, l'horari fix de presència en el lloc de treball serà de 9,00 a 14,30 hores de dilluns a divendres. El temps restant fins a completar la jornada setmanal es realitzarà en horari flexible, entre les 7,30 i les 9,00 de dilluns a divendres i entre les 14,30 i les 18,00 de dilluns a dijous, així com entre les 14,30 i les 15,30 hores els divendres.

L'ordre ministerial publicada en el BOE estableix que la interrupció mínima per al menjar, en la jornada de matí i tarda, passada d'una hora a mitjana com a mínim. Fins ara un empleat públic encara que invertís un temps menor havia de fer una pausa obligatòria d'una hora. "En reduir-se aquest marge, es facilita que la jornada finalitzi, els dies que l'empleat precisi utilitzar menys temps per al menjar, mitja hora abans, a fi d'apropar-nos progressivament a horaris europeus més racionals" explica Hisenda en un comunicat.

A més, es fixa que almenys la meitat de les vacances hauran de ser gaudides entre el 16 de juny i el 15 de setembre, amb el que es concentra, tal com destaca Hisenda, una part de les vacances en el període de menor activitat en l'Administració, "al mateix temps que es permet que una altra part pugui gaudir-se en períodes diferents".

També es redueix de sis a tres el nombre de dies d'assumptes propis, els coneguts 'moscosos'. Aquests dies podran acumular-se als dies de vacances que es gaudeixin de forma independent.

La nova regulació permet que fins a cinc dies de les vacances anuals puguin gaudir-se de forma individual o independent al llarg de l'any. Fins ara només es podrien gaudir en períodes d'almenys cinc dies i possibilitant que puguin unir-se als dies de lliure disposició.

REDUCCIÓ DEL SALARI PER BAIXES
El BOE també publica avui l'ordre sobre absències per malaltia o accident que no donin lloc a incapacitat temporal per al personal de l'Administració General de l'Estat i que estableix que els empleats públics veuran descomptada la meitat del seu sou a partir del cinquè dia de baixa encara que comptin amb un justificant mèdic.

Segons estableix la Llei General de la Seguretat Social, el treballador pot absentar-se per malaltia del seu lloc de treball durant tres dies abans de causar baixa.

El Govern va fixar en el decret en vigor des del 15 de juliol que els empleats veurien reduït el seu salari en un 50% entre el primer i tercer dia de baixa i que aquest no superaria el 75% del que vinguessin percebent fins al vintè dia.

Amb posterioritat, una esmena dels 'populars' als Pressupostos per 2013 venia a estrènyer encara més el cèrcol contra l'absentisme en l'AGE i assenyalava que en casos d'absències per malaltia o accidents que no donin lloc a situació d'incapacitat temporal també es produirà un descompte del 50% del sou per cadascun d'aquests dies.

Si bé, la mateixa esmena disposava que en el cas de l'Administració General de l'Estat, organismes i entitats de dependents de la mateixa i òrgans constitucionals, aquest descompte no s'aplicarà quan el nombre de dies d'absència no superés "la xifra que s'estableixi per Ordre del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i amb els requisits i condicions determinats en la mateixa".

Aquest nombre topi d'absències per malaltia s'ha fixat en quatre dies, amb el que a partir del cinquè una grip o un accident domèstic pot portar a un empleat de l'AGE a perdre la meitat del seu salari d'aquest dia.

En el capítol de conciliació, els empleats que tinguin discapacitats al seu càrrec fins al primer grau de consanguineidad o afinitat, podran disposar de dues hores de flexibilitat horària diària sobre l'horari fix. Abans, aquesta possibilitat només es contemplava per a empleats amb fills amb discapacitat.

El Ministeri d'Hisenda destaca en un comunicat que "es reforcen els mecanismes de seguiment i control, afavorint un exemplar compliment de la jornada i horari, a fi que conductes individuals no perjudiquin la imatge d'un col·lectiu cumplidor i dedicat sempre al servei al ciutadà".

A més ressalta que s'impulsa la participació dels representants dels empleats públics en la determinació dels calendaris laborals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH