L'any 2012 ha estat "horrible" per a la inclusió i els drets de les persones amb discapacitat, segons el CERMI

|

Discapacitats

El president del Comitè Español de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Luis Cayo, ha assegurat que l'any 2012 ha estat "horrible" per a la inclusió i els drets de les persones amb discapacitat.

El president del Comitè Español de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Luis Cayo, ha assegurat que l'any 2012 ha estat "horrible" per a la inclusió i els drets de les persones amb discapacitat.

En aquest sentit, Cayo ha subratllat, en declaracions a Europa Press, que es tracta d'un any "encara no conclòs", però que ja "ha adquirit la nota d'horror pròpia del que destrueix el valuós"

Així mateix, ha assenyalat que en aquest any "s'han intensificat, fins a extrems de gairebé devastació, els efectes de la crisi econòmica i dels ajustos pressupostaris de totes les administracions en les estructures del benestar dirigides a les persones amb discapacitat i les seves famílies".

A més, ha denunciat que un altre "factor afegit negatiu" és la paralització de les noves iniciatives, que deixen l'agenda política de la discapacitat "inactiva, sense avanços i tot justificat per la crisi".

El president del CERMI ha explicat que caldria distingir dos plànols. D'una banda, el territorial i, per un altre, l'estatal. En el plànol territorial, corresponent a les comunitats autònomes, Cayo ha apuntat a les polítiques de retallada iniciades fa quatre o cinc anys i que "s'han aguditzat de tal manera que el sector de la discapacitat corre un clar perill de col·lapse".

Quant al plànol estatal, ha destacat que el sector de la discapacitat "ha acusat amb major virulència si cap les polítiques de reducció de la despesa imposades per la situació econòmica". "No hi ha hagut una voluntat d'afeblir específicament les polítiques de discapacitat, però les retallades han repercutit greument sobre els recursos i els dispositius de suport a aquesta matèria, situant-los en una posició d'enorme precarietat i amb dubtes sobre la seva continuïtat", ha asseverat.

"L'error de la nostra classe política dirigent és que no saben actuar si no és tirant mà dels diners --ha agregat--. No hi ha espai si més no per a 'l'agenda amable', és a dir, per al conjunt de decisions i iniciatives que no estan condicionades pels recursos econòmics i que contribueixen a generar un canvi social favorable".

Cayo ha advertit que les retallades en aquesta matèria donen motiu a la "destrucció del fràgil benestar aconseguit en els últims anys per a un grup social tan vulnerable en termes de drets com el de les persones amb discapacitat i les seves famílies". Així, ha assegurat que "no se salva ningú de l'agressió contra la discapacitat, que ha estat pràctica estesa i de la qual solament cal estendre acta".

Finalment, ha recordat que "la situació en la qual es troba la discapacitat és tal que ha portat a parlar, sense exageració, de la discapacitat com a zona propera al catastròfic i que ha induït a llançar una trucada de socors, un 'SOS Discapacitat', que van clamar més de 90.000 persones a Madrid el passat dia 2 de desembre".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH