PNB demana una adequació de la política penitenciària

|

Aitor Esteban (PNB)

El PNB pretén que el Parlament basc exigeixi una adequació de la política penitenciària perquè s'afavoreixi "la reinserció i la pau social", com la fi de l'allunyament i de les mesures "d'excepcionalitat", però sense que s'impedeixi la clarificació de les responsabilitats "que hi ha darrere de cada vulneració de drets humans".

El PNB pretén que el Parlament basc exigeixi una adequació de la política penitenciària perquè s'afavoreixi "la reinserció i la pau social", com la fi de l'allunyament i de les mesures "d'excepcionalitat", però sense que s'impedeixi la clarificació de les responsabilitats "que hi ha darrere de cada vulneració de drets humans".

A més, el PSE-EE ha reclamat que la política penitenciària persegueixi "un doble objectiu", com són "la justícia i la reinserció", de manera que permeti recuperar-se "per a la democràcia" als penats.

Nacionalistes i socialistes realitzen aquestes peticions en sengles esmenes a la totalitat plantejades a la proposició no de Llei d'UPyD relativa a "la necessitat d'aclarir i revisar els crims comesos per ETA pendents de resolució".

En el seu text, el portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, defensa que el cessament de la violència d'ETA "defineix una nova realitat social", que "exigeix adequar la legislació i la interpretació normativa en matèria penitenciària a favor de la reinserció i la pau social".

"L'adequació de la política penitenciària ha d'articular-se de manera que no impedeixi ni la clarificació de la responsabilitat que hi ha darrere de cada vulneració de drets humans, ni la reparació que mereix", afegeix.

En aquest sentit, emplaça al fet que "es desactivin mesures penitenciàries que, com l'allunyament, es corresponen amb estàndards d'excepcionalitat", i al fet que s'apliquin "els beneficis penitenciaris ordinaris que legalment corresponen a tots els presos".

PSE-EE
Per la seva banda, en la seva esmena a la totalitat, el portaveu parlamentari del PSE-EE, José Antonio Pastor, exigeix que el Parlament basc, "conscient de la importància de mantenir la memòria, dignitat i justícia de les víctimes del terrorisme, expressi el seu respatller al Govern basc i al Govern d'Espanya, així com al Poder Judicial, en els seus esforços per esclarir els atemptats d'ETA que encara no han pogut ser resolts".

Així mateix, reclama la ratificació "en el principi constitucional que la política penitenciària ha de perseguir el doble objectiu de la justícia i de la reinserció".

En aquest sentit, insta a l'Executiu del PP a l'assumpció d'una política penitenciària "que permeti la recuperació per a la democràcia dels penats, sobre la base de la decisió individual de cada pres de proclamar la il·legitimitat d'ús de la violència, assumint la seva responsabilitat personal, dins del marc legal".

Pàg
També el PP ha esmenat a la totalitat la proposició d'UPyD, encara que manté una línia similar a la iniciativa de Gorka Maneiro. En el seu text, el parlamentari del PP Carmelo Barri destaca "la necessitat d'esclarir tots i cadascun dels crims comesos per ETA que, a dia d'avui, segueixen sense estar resolts, de manera que les víctimes puguin rebre la justícia que, sens dubte mereixen".

Així mateix, emplaça als Governs basc i central al fet que "duguin a terme totes aquelles actuacions que siguin necessàries per promoure i aconseguir la resolució i la revisió dels crims comesos per ETA no resolts, amb la finalitat de que no existeixi cap tipus d'impunitat".

Finalment, insta al fet que l'Executiu de Mariano Rajoy, "en el desenvolupament i aplicació de la política penitenciària als presos condemnats per terrorisme, tingui present l'exigència que els presos col·laborin amb les autoritats i la justícia per esclarir els delictes no resolts".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH