El Govern reestructura el servei de trens de mitja distància per estalviar 51 milions

|

Renfe

El Consell de Ministres ha aprovat un pla de "racionalització" dels serveis de transport ferroviari de viatgers de mitja distància, amb l'objectiu de generar un estalvi progressiu que aconseguirà en 2015 un total de 51 milions d'euros anuals en costos directes.

El Consell de Ministres ha aprovat un pla de "racionalització" dels serveis de transport ferroviari de viatgers de mitja distància, amb l'objectiu de generar un estalvi progressiu que aconseguirà en 2015 un total de 51 milions d'euros anuals en costos directes.

Aquest pla, que s'implantarà en diverses fases, defineix els serveis que es regiran per obligacions de servei públic (OSP), amb el propòsit d'oferir una oferta intermodal que combini serveis ferroviaris de mitja distància i serveis regulars de transport per carretera.

El Govern ha establert un termini de sis mesos per a l'aplicació d'aquest pla, de manera que abans del 30 de juny de 2013 el Consell de Ministres definirà els trajectes subjectes a obligació de servei públic, que es revisaran cada dos anys.

El Ministeri de Foment ha adoptat el criteri de declarar com a obligació de servei públic les línies amb un aprofitament superior al 15%, si ben algunes en les quals el ràtio se situï entre el 10% i el 15% també podran ser declarats com OSP.

TRAJECTES AMB AUTOBÚS
La iniciativa busca l'aprofitament de sinergies, de manera que els trens de llarga distància podran prestar cobertura als usuaris, mentre que en altres trajectes podran substituir-se per transport amb autobús. Al costat d'això, es milloraran els horaris i s'usaran trens més petits.

Foment recorda que actualment hi ha serveis ferroviaris que mostren "importants ineficiències", atès que el 51,7% dels trens cobreixen serveis que només utilitza el 16% dels viatgers, amb un aprofitament inferior al 15%. En aquests serveis es donen casos en els quals l'Estat aporta fins a 371 euros per bitllet, mentre que el cost per al viatger és d'11 euros.

LES CC.AA. PODRAN ASSUMIR LÍNIES
D'altra banda, si alguna comunitat autònoma tingués interès en la prestació d'algun servei ferroviari de viatgers sobre els trajectes no declarats com d'obligació de servei públic, podrà formalitzar un contracte amb Renfe i assumir els costos d'explotació d'aquesta línia.

Renfe Operadora seguirà prestant els serveis de mitja distància sobre la xarxa d'altes prestacions, els Avant. Abans del 30 de juny de 2013 el Consell de Ministres definirà què serveis Avant resulta pertinent mantenir com de servei públic.

A més, Renfe continuarà prestant des de l'1 de gener de 2013 els serveis ferroviaris de viatgers sobre la xarxa d'ample mètric que en l'actualitat presta FEVE, en virtut de la integració d'ambdues societats en aquesta data.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH