Les malalties parasitàries determinen l'economia d'un país

|

Microbis

Un nou estudi revela que les malalties transmeses per vectors i paràsits tenen conseqüències importants per al desenvolupament econòmic a tot el món i són els principals causants de les diferències d'ingressos entre els països tropicals i temperats, segons els resultats de la investigació, publicats en la revista Plos Biology'.

Un nou estudi revela que les malalties transmeses per vectors i paràsits tenen conseqüències importants per al desenvolupament econòmic a tot el món i són els principals causants de les diferències d'ingressos entre els països tropicals i temperats, segons els resultats de la investigació, publicats en la revista Plos Biology'.

La càrrega d'aquestes malalties és, al seu torn, determinada per factors subjacents ecològics, la qual cosa té implicacions importants per a l'economia de la política sanitària als països en desenvolupament i els avanços en la comprensió de com les condicions ecològiques poden afectar en el creixement econòmic.

L'equip d'investigadors estava intrigat pel fet que els països tropicals es componen en general de poblacions pobres agràries mentre que els països de les regions temperades són més rics i industrialitzats. Aquesta distribució dels ingressos és inversament proporcional a la càrrega de la malaltia, que aconsegueix el seu màxim en l'equador i disminueix al llarg latitudinalmente.

Encara que és comú a la conclusió que l'economia impulsa el patró de la malaltia, els autors assenyalen que la majoria de les malalties que afligeixen als països pobres gasten la major part del seu cicle de vida fora de l'hoste humà. Molts ni tan sols poden sobreviure fora dels tròpics i la seva distribució està determinada en gran mesura per factors ecològics, com la temperatura, les precipitacions i la qualitat del sòl.

A causa de l'alta correlació entre la pobresa i la malaltia, el desafiament de la seva anàlisi estadística era determinar els efectes d'una sobre l'altra. L'equip va reunir una gran quantitat de dades per a tots els països del món sobre economia, malalties parasitarias i infeccioses transmeses per vectors, la biodiversitat (mamífers, aus i plantes) i altres factors i, sabent que les malalties estan determinats en part per l'ecologia, van utilitzar un potent conjunt de mètodes estadístics, macroecología, que va permetre separar les variables que poden tenir relacions subjacents entre si.

Els resultats de l'anàlisi suggereixen que la malaltia infecciosa té tan poderosos efectes sobre la salut econòmica d'una nació com la gobernanza, diuen els autors. "El principal actiu dels pobres és el seu propi treball. Les malalties infeccioses, que es regeixen pel medi ambient, roben sistemàticament els recursos humans. Econòmicament parlant, l'efecte és similar al de la delinqüència o la corrupció del Govern a l'hora de soscavar el creixement econòmic", explica Matthew Bonds, economista de l'Escola de Medicina d'Harvard (Estats Units) i autor principal.

Aquest resultat té un significat important per a les organitzacions humanitàries internacionals, ja que suggereix que els diners gastats en la lluita contra les malalties també podria estimular el creixement econòmic. D'altra banda, encara que la diversitat de malalties humanes està altament correlacionada amb la diversitat de les espècies circumdants, l'estudi indica que la càrrega de la malaltia humana, en realitat disminueix quan augmenta la biodiversitat.

L'anàlisi no és concloent sobre per què aquest efecte és tan fort. Els autors suggereixen que la competència i la depredació limiten la supervivència dels vectors de malalties i paràsits de vida lliure on la biodiversitat és alta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH