Rajoy anticipa que 2013 serà un any "molt dur"

|

Mariano Rajoy

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha afirmat que 2013 serà un any "molt dur", però va confiar que l'economia espanyola pugui millorar a partir del segon semestre, gràcies a la "correcció del rumb" i als "sacrificis" que estan assumint els espanyols.

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha afirmat que 2013 serà un any "molt dur", però va confiar que l'economia espanyola pugui millorar a partir del segon semestre, gràcies a la "correcció del rumb" i als "sacrificis" que estan assumint els espanyols.

Durant el balanç del seu primer any de Gobierno en el Palau de la Moncloa, Rajoy va afirmar que cal "no enganyar-se ni enganyar" als espanyols, per la qual cosa va assegurar que l'economia seguirà en "recessió" durant "algun temps", encara que es va mostrar confiat que començarà a millorar a partir de la segona meitat del proper any.

Segons Rajoy, les reformes que ha engegat el Gobierno estan començant a donar "alguns fruits", com ho posa de manifest la correcció del dèficit públic, la millora de la balança per compte corrent o la menor destrucció de l'ocupació privada, així com el reconeixement per part dels socis europeus i dels mercats internacionals de l'esforç que està fent Espanya.

"Austeritat i reformes són els dos ingredients d'una política l'únic objectiu de la qual és que es pot créixer per crear ocupació al més aviat possible. Sabem que no es produeixen efectes instantanis, sabem que molta gent està impacient, són ja cinc anys de crisis, molta gent s'està deixant portar per l'escepticisme, quan no per la desesperança, i molta gent se sent decebuda per la falta de resultats", va reiterar el cap de l'Executiu, que va afegir que "comprèn" la impaciència, l'escepticisme i la decepció dels espanyols.

Rajoy va reiterar que, malgrat aquest descoratjament en part de la població espanyola, el Gobierno està fent "el que és necessari i inevitable fer", ja que, si no hagués fet gens, Espanya estaria avui "en una situació moltíssim pitjor", amb un dèficit públic en el 11% o l'11,5% del PIB, una situació que va qualificar de "insostenible".

Després d'afirmar que "les coses han estat més difícils" del que esperaven quan van arribar al Gobierno, ja que "mai" van imaginar "semblant deterioració" del dèficit públic, amb una desviació del dèficit del 50%, Rajoy es va mostrar convençut que, malgrat les mesures de retallada "doloroses", l'Executiu ha intentat ser "equitatiu" i "ha assegut les bases" perquè no es torni a repetir mai més una desviació tan important del dèficit amb l'aprovació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària, "una de les més importants d'aquesta legislatura".

"LES MÉS AMBICIOSA I INTENSA" AGENDA DE REFORMES
El cap de l'Executiu va afirmar que, juntament amb aquesta norma, el Gobierno ha dut a terme la "més ambiciosa i intensa" agenda de reformes que s'ha escomès a Espanya en els últims anys i, concretament, va citar la reestructuració del sector financer i la reforma laboral. "Aquestes i altres reformes sentin les bases per a un creixement estable i sostenible en el futur", va subratllar.

Rajoy també va esmentar les reformes dutes a terme per "mantenir els pilars de l'Estat de Benestar", com la sanitat i l'educació, perquè, segons va dir, sense les canvis introduïts "difícilment s'haguessin pogut mantenir en el futur". "Som conscients de l'esforç molt gran dels espanyols, però imprescindible per mantenir (aquests serveis) en el futur", va assenyalar.

En aquest sentit, va dir que els "grans objectius" per 2013 segueixen sent el creixement econòmic i l'ocupació i els "grans instruments" que usarà el Gobierno seguiran sent la reducció del dèficit públic mitjançant l'aplicació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària en totes les administracions públiques, la reestructuració del sector bancari, que va qualificar com una operació "molt complexa i complicada", i les reformes estructurals, entre les quals va destacar la llei d'unitat de mercat o la llei reguladora de les mútues d'accidents i malalties laborals.

A més, va indicar que hi ha un tema que li preocupa "de manera especial", que és el crèdit a les pimes, per la qual cosa va avançar que el proper any hi haurà algunes mesures perquè aquestes empreses puguin finançar-se i perquè puguin seguir exportant perquè, segons va destacar, el sector exterior està funcionant "molt bé" i és el que està fent que es mantinguin "molts llocs de treball".

Finalment, el president del Gobierno va reiterar el "esforç descomunal" que ha fet Espanya per reduir el dèficit públic, i va afegir que "mai s'ha demanat tant" a un país en una situació de recessió i amb els problemes que té. En aquest punt, va recordar que la Comissió Europea ha dit que Espanya no necessita adoptar mesures addicionals ni en 2012 ni en 2013, encara que sí en 2014, any en el qual Rajoy espera que millori el creixement i ajudi a augmentar els ingressos de les administracions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH