Investigadors espanyols troben "una nova ruta" en l'estratègia de la lluita contra la hipertensió

|

hipertension

Actuar sobre l'excés de radicals lliures d'oxigen i de productes derivats de la ciclooxigenasa-2 és la nova estratègia en la lluita contra la hipertensió arterial, tal com han avançat dos grups d'investigació de la Xarxa d'Investigació Cardiovascular (RECAVA).

Així ho indiquen els experts en l'edició de gener de la revista 'Antioxidants and Redox Signalling', en la qual afirmen que incidir sobre aquests dos mediadors inflamatorios podria suposar resultats en el tractament de les malalties cardiovasculars. Al seu judici, aquests són els que produeixen "alteracions vasculars".

Per tot això, consideren que aquesta relació pot representar "una nova ruta rellevant" per entendre el paper de la inflamació en aquestes malalties. D'aquesta forma, podrien trobar-se noves formes de tractar la hipertensió arterial, que és un factor de risc per a la malaltia cardiovascular i afecta aproximadament a un terç dels adults en les societats occidentals, a més de ser "la primera causa de mort en països desenvolupats", subratllen.
Aquest treball de recerca ha estat coordinat per la membre de la Universitat Autònoma de Madrid i de l'Institut d'Investigació Hospital Universitari La Pau de la capital, la doctora Mercedes Salaices, i per l'expert del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), el doctor Juan Miguel Rodó.

ESTUDI PRECLÍNICO
Estan implicats en el procés "tant l'estrès oxidatiu, com els prostanoides produïts per l'enzim inflamatoria ciclooxigenasa-2", asseguren els especialistes. Davant això, consideren que intervenir en la relació entre tots dos tipus de mediadors "podria ser una opció terapèutica prometedora per revertir les alteracions vasculars provocades per la hipertensió".
Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors de RECAVA han utilitzat dos models animals, uns amb hipertensió espontània i uns altres als quals se'ls havia induït hipertensió usant Angiotensina II. Després d'això es van avaluar els efectes de fàrmacs antioxidants i d'un inhibidor selectiu de la ciclooxigenasa-2 en tots dos grups.
Els resultats han mostrat que "tant els antioxidants utilitzats com l'inhibidor de la ciclooxigenasa-2 van prevenir el desenvolupament d'hipertensió induït per Angiotensina II i van normalitzar les respostes vasoconstrictoras incrementades i les respostes vasodilatadoras disminuïdes, observades en animals hipertensos", indiquen. A més, els primers "van disminuir l'increment en l'expressió de la ciclooxigenasa-2", assenyalen.
Per la seva banda, el tractament dels animals amb l'inhibidor de la ciclooxigenasa-2 "va normalitzar diferents paràmetres relacionats amb l'estrès oxidatiu que estaven incrementats en animals hipertensos", manifesten els experts. Per tot l'anterior, conclouen que s'ha observat una millorança "significativa" en la disponibilitat del mediador vasodilatador òxid nítric.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH