Ràpids canvis ambientals poden haver impulsat l'evolució humana

|

Evolució

Ràpids canvis ambientals en l'est d'Àfrica fa uns dos milions d'anys van poder ser els responsables d'impulsar l'evolució humana, segons una investigació de científics de la Universitat Penn State i la de Rutgers, ambdues a Estats Units, les conclusions de la qual publica 'Porceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)'.

Ràpids canvis ambientals en l'est d'Àfrica fa uns dos milions d'anys van poder ser els responsables d'impulsar l'evolució humana, segons una investigació de científics de la Universitat Penn State i la de Rutgers, ambdues a Estats Units, les conclusions de la qual publica 'Porceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)'.

"El panorama dels primers éssers humans és que van habitar amb ràpids canvis cap a enrere i cap a endavant entre un tancat bosc i un prat obert unes cinc o sis vegades durant un període de 200.000 anys", va dir Clayton Magill, estudiant graduat en ciències de la terra en la Penn State. Al seu judici, aquests canvis van succeir molt abruptament, cada pas succeïa entre centenars a uns pocs milers d'anys.

Segons Katherine Freeman, professora de Ciències de la Terra en Penn State, la hipòtesi principal actual suggereix que els canvis evolutius entre els éssers humans durant el període que l'equip va investigar estaven relacionats amb un canvi llarg i constant del medi ambient o fins i tot un gran canvi en el clima.

"Existeix l'opinió que aquest temps a Àfrica va ser el d'assecat òptim, quan l'entorn lentament es va ser assecant durant tres milions d'anys. No obstant això, les nostres dades mostren que no va ser un gran avanç cap a la sequera, sinó que l'ambient era molt variable", ha explicat l'experta. Segons Magill, molts antropòlegs creuen que la variabilitat de l'experiència pot desencadenar el desenvolupament cognitiu.

"Els primers humans van passar de tenir arbres disponibles a tenir només pastures disponibles en tan sols entre deu a cent generacions i la seva dieta ha hagut de canviar en resposta a aquests canvis", explica aquesta experta. Així, assenyala que els canvis en la disponibilitat d'aliments, el tipus de menjar, o la manera d'aconseguir-la poden desencadenar els mecanismes evolutius per fer front a aquests canvis.

"El resultat pot ser un augment de la grandària del cervell i la cognició, els canvis en la locomoció i fins i tot canvis socials, com la forma d'interactuar amb uns altres en un grup. Les nostres dades són consistents amb aquesta hipòtesi. Es demostra que l'entorn ha canviat dràsticament en un curt període de temps i aquesta variabilitat coincideix amb un període important en la nostra evolució humana quan el gènere Homo va ser establert primer i quan no hi havia evidència de l'ús de la primera eina", resumeixen els investigadors.

RECONSTRUCCIÓ DE LA VEGETACIÓ

Els investigadors van examinar els sediments del llac des de la Gola d'Olduvai en el nord de Tanzània, dels quals van estudiar matèria orgànica que s'havia rentat bé o que va arribar de la vegetació circumdant, els microbis i altres organismes de fa dos milions d'anys i, en particular, es van mirar biomarcadores, és a dir, molècules fòssils d'organismes antics de la capa cerosa de les fulles de les plantes.

L'equip va utilitzar gasos de Cromatografia i Espectrometria de masses per determinar l'abundància relativa de diferents ceres en les fulles i l'abundància d'isòtops de carboni per a les ceres de fulles diferents. Les dades els van permetre reconstruir els tipus de vegetació present a l'àrea de la gola d'Olduvai en intervals de temps molt específics i van mostrar la ràpida transició cap a enrere i cap a endavant entre un tancat bosc i un prat obert.

Per esbrinar què va causar aquesta ràpida transició, els científics van utilitzar models estadístics i matemàtics per correlacionar els canvis que veien en el medi ambient amb altres coses que van poder haver estat ocorrent en aquest moment, inclosos els canvis en el moviment de la Terra i en les temperatures superficials del mar.

"L'òrbita de la Terra al voltant del Sol canvia lentament amb el temps", explica Freeman, qui afegeix que aquests canvis estaven lligats al clima local en la gola d'Olduvai per modificacions en el sistema del monsó a Àfrica. "Lleugers canvis en la quantitat de llum solar canvia la intensitat de la circulació atmosfèrica i el proveïment d'aigua. Els patrons de pluja que impulsen els patrons de les plantes segueixen aquesta circulació del monsó. Trobem una correlació entre els canvis en el medi ambient i el moviment planetari", sentència.

L'equip també va trobar una correlació entre els canvis en el medi ambient i la temperatura superficial del mar en els tròpics. "Trobem mecanismes complementaris: un és el camí de les òrbites de la Terra i un altre, la variació de la temperatura dels oceans que envolten Àfrica", va concretar Freeman.

Els investigadors van publicar també en 'PNAS' un segon treball que mostra que la precipitació va ser major quan hi havia arbres al voltant i menys quan hi havia un prat. "La investigació apunta a la importància de l'aigua en un paisatge àrid com Àfrica. Les plantes estan tan íntimament lligades a l'aigua que si té escassetat d'aigua, en general condueixen a la inseguretat alimentària", va dir Magill.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH