"Davant la desafecció cal trobar noves maneres i formes de fer algunes coses que reclamen una posada al dia"

|

DISCURS DEL REI

 En el seu tradicional missatge de Nadal, Don Joan Carlos advoca per recuperar "la política amb majúscules"  i ha emarcat  l'actual "desafecció cap a les institucions i cap a la política", enfront del com proposa "trobar noves maneres i formes de fer algunes coses que reclamen una posada al dia".

Per al Rei, "no tot és economia", i en aquest punt ha reconegut que la política "no viu avui les seves millors hores en la percepció dels ciutadans". Per això reivindica la "política gran" que fixi la seva atenció en l'interès general i se cimenti en l'esperit de servei, acomodant-se "als principis d'ètica personal i social" i aconsegueixi "sacrificar la satisfacció a curt termini, sovint efímer, per eixamplar l'horitzó de les seves ambicions".

Aquesta "política gran", segons el monarca, és l'única capaç de "reafirmar la confiança en la nostra gran nació, obrir portes a l'esperança i materialitzar aquest anhel de superació" que reclama la nostra societat. A més, ha de ser capaç de "renunciar a una porció del seu per guanyar alguna cosa major i millor per a tots", a més de buscar "l'enteniment i l'acord per canalitzar i resoldre els grans i fonamentals desafiaments col·lectius".

Finalment, Don Joan Carlos ha assenyalat que el Nadal "simbolitza el triomf de la generositat sobre l'egoisme", i ha tornat a insistir en la necessitat de recuperar aquest valor al costat del de la solidaritat i el compromís "que tots hem de reconèixer, conservar i promoure sempre i en aquests temps més que mai".

El Rei ha fet una crida als polítics per promoure valors "com el respecte mutu i la lleialtat recíproca", i ha apostat per basar el progrés "en el respecte a les lleis i a les lleres democràtiques", en el que suposa una referència implícita a la deriva sobiranista a Catalunya.

En el seu tradicional missatge de Nadal, Don Joan Carlos advoca per recuperar "la política amb majúscules" perquè "lluny de provocar l'enfrontament i des del respecte a la diversitat, integra el comuna per sumar forces, no per dividir-les".

En aquest context, el monarca ha realitzat una crida als espanyols per recuperar valors que "fa més de tres dècades van contribuir a posar en peus un nou marc de convivència, el reconeixement de la nostra pluralitat i l'empara de les diferents llengües cultures i institucions d'Espanya".

"És hora que tots mirem cap a endavant i fem el possible per tancar les ferides obertes", va subratllar el monarca que va insistir en la necessitat de reivindicar la política com a "instrument necessari per unir les forces de tots" i escometre la sortida de la crisi.

En el seu discurs, el Rei aborda tres assumptes: la crisi econòmica, la fortalesa d'Espanya com a nació europea i iberoamericana i la necessitat de reivindicar la política "com a instrument necessari per unir les forces de tots i escometre la sortida de la crisi".

Don Joan Carlos ha dit que no exagera en dir que "vivim un dels moments més difícils de la recent història d'Espanya", i subratlla durant la seva intervenció que "ningú imaginava" la "intensitat, amplitud i persistència" en el temps de l'actual crisi econòmica.

En aquest punt, el monarca s'ha referit a totes aquelles persones, especialment els joves, "que s'aixequen cada dia amb sensació d'inseguretat i descoratjament" per la falta de treball i les "incertes perspectives de futur".

En aquest pessimisme el Rei emmarca l'actual "desenganxo cap a les institucions i cap a la política", enfront del com proposa "trobar noves maneres i formes de fer algunes coses que reclamen una posada al dia".

Don Joan Carlos reconeix que la realitat actual no és fàcil d'entendre ni solucionar a curt termini, però afirma que "austeritat i creixement" han de ser compatibles. "Les renúncies d'avui han de garantir el benestar de matí, en un termini raonable de temps, de manera que s'asseguri la protecció dels drets socials que són senyal d'identitat de la nostra societat desenvolupada".

A més, ha subratllat que la Corona és "molt conscient de l'esforç i el sacrifici que els ciutadans estan duent a terme amb enteresa". "Cap esforç és erm i tampoc ho seran els que s'estan fent ara", segons Don Joan Carlos, que ressalta la "actitud abnegada i lleial de les famílies i la solidaritat de moltes organitzacions assistencials " que estan contribuint a la "estabilitat social".

En aquest punt ha reconegut el "sacrifici" de tots els espanyols que estan deixant el nostre país "per aconseguir millors condicions de vida per a ells i les seves famílies". Segons el Rei, la seva experiència i preparació "constituiran al seu retorn un importantíssim efecte dinamitzador de la nostra economia".

Segons el parer de Don Joan Carlos, perquè l'economia torni a créixer hem de "posar ordre en els nostres comptes", a més de "generar estímuls per a la creació de riquesa". No obstant això, ha insistit que a més de les mesures de política econòmica i fiscal "el primer estímul que ens traurà d'aquesta crisi es diu confiança".


El Rei ha recordat que en els últims 37 anys Espanya ha passat per diverses conjuntures econòmiques complicades, encara que potser "no tan difícils com aquesta". En tot cas, es va aconseguir sortir d'elles amb èxit perquè els espanyols van mostrar la seva confiança en un "projecte compartit per tots". D'igual manera, proposa recuperar aquesta confiança i "generar-la també en les instàncies i als mercats internacionals".

Ha recordat la importància d'Iberoamèrica però sobretot la necessitat de seguir treballant amb la Unió Europea "per superar les visions purament nacionals i reforçar les bases de solidaritat", amb la finalitat de garantir els drets individuals i socials, el benestar econòmic i el procés de construcció política.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH