Rivero vol limitar la immigració per reduir l'atur a Canàries

|

Rivero

El president del Govern de Canàries, Paulino Rivero, ha dit que a les illes no serà possible reduir els índexs d'atur mentre l'arribada d'actius estrangers segueixi incrementant-se com ho ha fet fins ara; per això creu oportú establir certs límits que permetin donar treball als demandants d'ocupació i oferir un nivell de serveis públics adequat.

El president del Govern de Canàries, Paulino Rivero, ha dit que a les illes no serà possible reduir els índexs d'atur mentre l'arribada d'actius estrangers segueixi incrementant-se com ho ha fet fins ara; per això creu oportú establir certs límits que permetin donar treball als demandants d'ocupació i oferir un nivell de serveis públics adequat.

En el seu blog personal, Paulino Rivero ha volgut deixar clar que defensar l'articulació de mecanismes per regular el creixement poblacional és "un exercici de responsabilitat tan raonable com a inajornable", doncs el constant increment d'actius, provocat per la immigració, "seguirà impedint que es redueixi els índexs d'atur".

Rivero ha recordat que gairebé 180.000 estrangers s'han establert a Canàries en els últims deu anys, i en 2011, fruit dels moviments migratoris, 23.000. I en aquest sentit, ha indicat que l'economia canària "no té capacitat" per donar sortida a aquests creixements poblacionals.

Segons les dades de l'INE, Canàries és la segona comunitat en la qual més ha crescut la població en els últims anys, un 22,9%, passant d'1,6 milions d'habitants en 2001 a una mica més de 2 milions en 2012, increment que Rivero atribueix al fet que en els últims deu anys han arribat a les illes 178.574 estrangers, aconseguint els 276.524.

Aquestes xifres, segons el president, obliguen a fer una reflexió "sense alarmismes" i a obrir un debat sobre la capacitat de càrrega de l'arxipèlag, analitzant quants ocupacions és capaç de crear l'economia canària i detectant els impactes d'aquest creixement poblacional al territori i en la prestació de serveis públics.

En la seva opinió, aquest debat és "imprescindible" i no s'ha de "contaminar" amb acusacions "gratuïtes i injustificades", i ha volgut deixar clar que "no es tracta d'arraconar al que és diferent, sinó d'establir certs límits que permetin donar treball a tots els que ara mateix ho demanden".


MATERIALMENT IMPOSSIBLE

El president de Canàries ha afirmat que la crisi no ha estat un factor dissuasori per a l'arribada de milers de persones a les illes, la qual cosa fa "molt complicat" adequar el sistema públic de serveis essencials a aquest increment de població. És més, insisteix que és "materialment impossible" que el mercat laboral canari absorbeixi la incorporació de punts nous actius.

Per revertir aquesta situació i aconseguir reduir les xifres d'atur i garantir uns serveis públics sostenibles, Paulino Rivero advoca per no retallar els fons del Pla Integral d'Ocupació de Canàries (PIEC), que el Govern del Partit Popular ha rebaixat de 42 a 10 milions, doncs això significa "deixar a milers de canaris en una situació de vulnerabilitat inacceptable i injusta".

Així, el mandatari canari va reiterar la necessitat de promoure una reflexió sobre la capacitat de càrrega de l'arxipèlag, alguna cosa que ja està fent la Comissió Europea en estudiar l'afecció del creixement poblacional en la prestació dels serveis públics essencials.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH