El Nadal és una de les èpoques en les quals més reaccions alimentàries hi ha

|

Menjar nadalenc

Les dates nadalenques serveixen d'excusa a la major part dels ciutadans per reunir-se amb els seus familiars i amics entorn d'una taula repleta de menjar. No obstant això, i encara que és un moment de celebració, aquestes reunions poden ser perilloses ja que és quan més reaccions al·lèrgiques als aliments es produeixen, especialment entre els nens i els joves.

Les dates nadalenques serveixen d'excusa a la major part dels ciutadans per reunir-se amb els seus familiars i amics entorn d'una taula repleta de menjar. No obstant això, i encara que és un moment de celebració, aquestes reunions poden ser perilloses ja que és quan més reaccions al·lèrgiques als aliments es produeixen, especialment entre els nens i els joves.

I és que, en una taula nadalenca no solen faltar els torrons i massapans --fets en la seva majoria a força de fruita seca i ous--, vegetals --com per exemple el raïm--, peixos i marisc que es caracteritzen per ser bastant alergènics per a un determinat grup de la població.

"Aquestes al·lèrgies es produeixen durant tot l'any, encara que en Nadal se solen donar més reaccions hagut de, entre altres coses, al fet que en aquestes dates existeix una combinació de diferents factors que provoquen al·lèrgies com, per exemple, menjar algun d'aquests aliments mentre s'està prenent una copa o s'està ballant. Aquests factors poden augmentar l'expressió clínica d'una reacció al·lèrgica", ha comentat a Europa Press la vicepresidenta de comunicació de l'Acadèmia Europa d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (EAACI, per les seves sigles en anglès), Victoria Cardona.

De fet, a nivell general, estudis duts a terme per l'EAACI demostren que el nombre de reaccions al·lèrgiques i 'xocs' anafilàctics --reaccions greus-- han augmentant de forma considerable en els últims deu anys. A més, s'estima que en la propera dècada més de la meitat de la població europea estarà exposada a l'aparició d'alguna forma d'al·lèrgia durant la seva vida.

En aquest sentit, la doctora ha informat que si es realitza una enquesta, el 30 per cent de les persones assegurarà que és al·lèrgica a algun tipus d'aliment, mentre que quan es fan les anàlisis per part d'un alergólogo es demostra que de totes elles, només entre el "u i el dos per cent" té algun tipus d'al·lèrgia.

MÉS DE 120 ALIMENTS POTENCIALS DE REACCIONS AL·LÈRGIQUES

És més, l'EAACI ha informat que actualment hi ha més de 120 aliments identificats com a potencials desencadenants de reaccions al·lèrgiques que, especialment, afecten a la població amb edats compreses entre els 15 i els 24 anys atès que aquest col·lectiu té una tendència major a assumir riscos a l'hora de dur a terme un autoinyector, evitar aliments i analitzar potencials contingències en situacions especials.

No obstant això, la doctora Cardona ha subratllat que les persones més propenses a sofrir un episodi alergénico són les que ja han tingut problemes anteriorment i que, fins i tot, tinguin antecedents familiars amb aquest mateix problema. En aquest sentit, l'experta ha matisat que aquestes patologies solen afectar "una mica més" a les dones.

En concret, els principals símptomes d'aquestes al·lèrgies solen ser les erupcions cutànies amb enrogiment i picor; inflor d'ulls, llavis, mans i peus; estrenyiment de les vies respiratòries que poden causar sibilancias i dificultat respiratòria; sensació d'ocupació d'espai dins de la gola; caiguda brusca de tensió arterial que pot produir marejos o sensació d'inestabilitat; nàusees i vòmits; sensació de boca metàl·lica; i irritació, enrogiment i picor d'ulls.

"El 80 per cent són símptomes cutanis que solen començar per picors en els palmells de les mans i en les plantes dels peus i que, després es generalitza provocant urticaria o inflor de llavis i parpelles", ha comentat la vicepresidenta de comunicació d'EAACI. Ara bé, hi ha casos en els quals es produeixen reaccions al·lèrgiques greus que, en certes situacions, poden provocar la mort encara que, segons ha postil·lat Cardona, són casos "molt poc freqüents".

RECOMANACIONS PER EVITAR AQUESTES AL·LÈRGIES

Malgrat que el més recomanable és mirar i conèixer els aliments que a un mateix li produeixen al·lèrgia per evitar que es produeixi una reacció, l'experta ha destacat la importància que els pacients que ja han estat diagnosticats portin sempre un 'kit' que els hagi recomanat el seu metge per a casos d'emergència.

Segons un recent estudi, publicat en la revista de l'EAACI --'Clinical and Translational Allergy'--, els viatges a l'estranger són un factor de risc i preocupació per a aquells que pateixen al·lèrgies. En el mateix, un 9 per cent dels enquestats assenyala reaccions adverses en els avions.

En la investigació també s'indica que només el 38 per cent dels pacients que van requerir un tractament especial han obtingut resposta satisfactòria per part de la línia aèria. A més, un altre dels punts que s'assenyalen en l'estudi, té a veure amb la legislació insuficient en matèria d'etiquetatge d'aliments --fora de la Unió Europea--.

I és que, si a aquest fet, s'afegeix que el pacient no parla la llengua del país d'acolliment, es produeix clarament una limitació de les possibilitats de viatjar del pacient. Per aquest motiu, l'experta ha destacat la importància que ha dels al·lèrgics portin amb si sempre de viatge un informe en anglès en el qual s'especifiquin els aliments als quals són al·lèrgics.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH