Tenir un coeficient intel·lectual alt, no és sinònim d'intel·ligència

|

INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL

Un equip d'investigadors de la Universitat Western de Canadà i el Museu de Ciència de Londres han realitzat un estudi en el qual han demostrat que mesurar la intel·ligència humana basant-se només en una prova estàndard de coeficient intel·lectual és "altament enganyós".
 

Per dur a terme aquest estudi, es van analitzar a més de 100.000 participants en Internet procedents de tot el món. A tots ells, se'ls va sotmetre a una sèrie de proves cognitives que mesuraven diversos aspectes de la intel·ligència, inclosos la memòria, el raonament, l'atenció i les capacitats de planeación. A més, van omplir qüestionaris sobre els seus antecedents i estils de vida.

L'objectiu, segons ha explicat l'investigador de l'Institut de Cervell i Ment de la Universitat Western en Ontario, Adam Hampshire, era analitzar si realment es poden mesurar les capacitats cognitives d'una persona amb un sol factor.
"Durant un segle, els psicòlegs han cregut que podem reduir les diferències de les habilitats cognitives a un només nombre conegut com a coeficient intel·lectual. Però un sol nombre realment representa la capacitat d'un individu per recordar, raonar i pensar?", ha qüestionat l'investigador per assenyalar que la resposta és un "emfàtic no".
I és que, els resultats de la investigació, publicats en la revista 'Neuron', suggereixen que les proves de coeficient intel·lectual que s'han utilitzat durant dècades tenen "fallades fonamentals" perquè no prenen en compte "la complexa naturalesa de l'intel·lecte humà amb tots els seus diferents components".
Per això, el doctor Hampshire i el seu equip van dissenyar una sèrie de proves basant-se en dades d'estudis previs realitzats amb escáneres cerebrals. Així, els investigadors van crear tasques que podien mesurar una àmplia varietat de capacitats cognitives a través d'Internet.
"Trobem que quan s'analitza aquesta àmplia varietat de capacitats cognitives les variacions en l'execució dels participants poden explicar-se en tres components diferents: memòria de curt termini, raonament i habilitat verbal", ha explicat l'investigador.
DIVERSOS TALENTS
A més, per confirmar els resultats, els científics van sotmetre a 16 participants a escáneres d'imatges de ressonància magnètica funcional. Amb aquests, van poder observar les diferències en les capacitats cognitives i traçar un mapa de les connexions neurales involucrades en l'activitat cerebral.
Així mateix, van observar que els tres components de capacitats cognitives que havien trobat prèviament corresponien a tres patrons diferents d'activitat neural.
"Els resultats desmenteixen d'una vegada per sempre la idea que una sola mesura d'intel·ligència, com el coeficient intel·lectual, és suficient per capturar totes les diferències en la capacitat cognitiva que veiem entre les persones", ha explicat un dels autors de l'estudi i professor del Museu de Ciència de Londres, Roger Highfield.
En aquest sentit, l'expert ha sentenciat que la intel·ligència de les persones està formada per diversos circuits diferents i que, per tant, una persona pot ser bona en un àrea i dolenta en les altres dues. "Pel que fa a l'objecte més complex que es coneix, el cervell humà, la idea que només hi ha una mesura d'intel·ligència ha d'estar equivocada", ha resolt.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH