El cànon a les autopistes costarà a la Generalitat 107 milions en 2013

|

autopistes

El Govern pagarà 9 euros per cada vehicle i 12 per cada camió que circulin per l'Eix Transversal fins a 2040

El conseller de Territori en funcions, Lluís Recoder, ha dit avui que l'entrada en funcionament de l'Eix Transversal, el proper 4 de gener, elevarà fins a 107 milions els diners destinats a pagar els peatges a l'ombra durant l'any 2013.

El sistema de peatges a l'ombra consisteix que la iniciativa privada finança l'obra pública a canvi del pagament d'un cànon per part de l'administració en funció del tràfic que registri la via en el període de concessió de la infraestructura.

El conseller, que ha visitat avui el Centre de Control de Carreteres de Vic (Barcelona), ha insistit en les conseqüències que ha tingut per a les finances públiques utilitzar el sistema de peatge a l'ombra per finançar els grans eixos viaris de Catalunya en el període 2003-2010.

"L'abús que s'ha fet en els últims anys ha comportat que els pressupostos d'inversions en carreteres per als propers anys estiguin molt condicionats", ha dit Recoder i ha demanat que tothom sigui conscient que la Generalitat ha de pagar a les concessionàries cada vegada que un vehicle circula per aquestes vies.

Recoder ha posat una sèrie d'exemples, com que la Generalitat paga 9,1 euros en el cas dels turismes que recorren l'Eix Transversal sencer, entre Caldes de Malavella i Cervera, i 12,7 euros en el cas dels camions.

El conseller ha fet balanç dels sis grans eixos que s'han construït en els últims deu anys amb peatge a l'ombra i ha dit que la construcció del Reus-Alcover, el Vic-Ripoll, l'eix viari Maçanet-Platja d'Llauro, l'Eix Diagonal i l'Eix del Llobregat, l'Eix Transversal haguessin costat 1.772,2 milions si s'haguessin finançat amb pressupostos en el moment de la seva execució.

No obstant això, d'aquí al 2040, any en el qual s'acabarà la concessió de l'Eix Transversal, la Generalitat haurà fet front a 6.654 milions en concepte de cànon d'ús per finançar el manteniment, les reposicions, el personal, el cost financer de l'obra, el benefici de la concessionària i els impostos.

Per Recoder, estem davant una situació pressupostària "complicada" i ha dit que una de les possibles solucions que té la Generalitat per fer front a aquestes despeses en els propers anys és la creació del "fons de rescat de peatges".
Això permetria que els beneficis dels impostos que generen les concessionàries de peatges explícits es quedin a Catalunya i serveixin per pagar els peatges a l'ombra, la qual cosa suposaria uns 300 milions d'euros anuals.

Recoder ha anunciat que el desdoblament de l'Eix Transversal es posarà en servei el proper dia 4 de gener, després de tres anys i mitjà d'obres.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH