Barcelona comprarà l'antiga Quirón per 9,5 milions per destinar-la a equipaments

|

Quirón

L'Ajuntament de Barcelona comprarà l'antiga clínica Quirón al Banc Santander per 9,5 milions d'euros per destinar l'edifici a equipaments, i ha aconseguit un altre acord fins a 2015 amb el qual l'entitat bancària aportarà 45 milions en tres anys per construir 400 habitatges protegits, desencallant-se promocions parades en el Bon Pastor i Pere IV.

L'Ajuntament de Barcelona comprarà l'antiga clínica Quirón al Banc Santander per 9,5 milions d'euros per destinar l'edifici a equipaments, i ha aconseguit un altre acord fins a 2015 amb el qual l'entitat bancària aportarà 45 milions en tres anys per construir 400 habitatges protegits, desencallant-se promocions parades en el Bon Pastor i Pere IV.

L'operació de la Quirón posa fi a un litigi judicial iniciat pels veïns pel qual es va acabar anul·lant la requalificació dels terrenys de l'antiga clínica que va fer l'Ajuntament en sòl per construir habitatge, i evita que el Santander, propietari de l'edifici, present una demanda de responsabilitat patrimonial al consistori que podria aconseguir els 23 milions.

L'antiga clínica es preveu destinar a un 'casal' per a ancians de Gràcia i un de barri per la Salut, i a un equipament de ciutat d'11.000 metres quadrats de tipus sanitari-assistencial o sociosanitari que gestionarà un privat; quant als pisos de protecció, l'acord també inclou construir una promoció en Ca Batlló, i probablement una quarta per definir.

En roda de premsa, l'alcalde, Xavier Trias, ha ressaltat que l'acord "ajuda a construir habitatge protegit, permetrà garantir el benestar de les persones i contribuirà a la reactivació econòmica del país", això últim per recuperar l'activitat al voltant de l'antiga Quirón, deprimida després del trasllat, i ajudar al sector de la construcció.

Trias ha expressat el seu agraïment al Banc Santander perquè ha posat una sensibilitat especial, i ha defensat que si l'acord és possible --la compra de la Quirón es fa aquest dijous i l'acord dels pisos se signa el 28 de desembre-- és per la bona salut financera del consistori: "Perquè som solvents, sinó els bancs fugirien del nostre costat".

Quant a la Quirón, situada en els nombres 5-11 de l'avinguda Mare de Déu de Montserrat, el Tribunal Suprem va ratificar aquest gener la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de 2007 que anul·lava la requalificació, i l'edifici porta tancat des de 2007, després de la qual cosa els veïns s'han queixat en diverses ocasions del seu estat d'abandó.

EVITA RESPONSABILITAT PATRIMONIAL

La sentència del Suprem desestimava un recurs en el qual participava l'Ajuntament, i l'edil de Gràcia, Maite Fandos, i el tercer tinent d'alcalde i responsable d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, han afirmat que no és acatar una sentència, sinó evitar l'expedient de responsabilitat patrimonial; en paral·lel, es farà una taula amb els veïns per definir els equipaments.

Segons Fandos, que també és quarta tinent d'alcalde, es preveu un 'casal' d'ancians d'1.000 metres quadrats i un de barri de la Salut, que també podrà servir a Gràcia Nova i Ca Baró, a més de l'equipament sanitari per definir; en preguntar-se-li pel centre de serveis socials de Camp d'en Grassot, ha afirmat que es busca ubicació alternativa a la Sedeta per aquesta zona.

Els pisos protegits es repartiran entre 140 de la tercera fase de remodelació de les cases barates del Bon Pastor i 83 en Pere IV --a Poblenou--, les obres del qual podrien començar abans de l'estiu, i 52 en dos edificis en Ca Batlló, l'edificació del qual podria començar en 2014; els 125 restants es preveuen per 2015, i podrien situar-se en Ca Batlló, la Marina del Prat Vermell o les antigues casernes de Sant Andreu.

Vives ha ressaltat que l'acord manifesta "tenir la possibilitat de tirar endavant polítiques públiques d'habitatge" en plena crisi, i es mantindran les condicions hipotecàries pactades amb els veïns, almenys en el Bon Pastor i Pere IV --Euríbor més 1,25%--, però s'està a costa del que fixi el Govern amb el nou Pla d'Habitatge, ja que el vigent s'esgota aquest 31 de desembre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH