Deloitte intenta justificar el forat comptable de 3.000 milions d'euros  de Bankia

|

francisco celma deloitte

Europapress.- El soci auditor de Deloitte, Francisco Celma, va justificar el retard en la presentació de l'informe sobre els comptes de Bankia per 2011, que van provocar un forat comptable de més de 3.000 milions d'euros, al·legant que l'expresident de l'entitat, Rodrigo Estona, estava mantenint "negociacions" sobre el futur de l'entitat.

Així ho ha manifestat la catedràtica d'Economia de la Universitat de València Araceli Mora, que era consellera independent de Bankia i que com a membre de la Comissió d'Auditoria va tractar directament amb l'auditor durant les setmanes en les quals es va produir la reformulació dels comptes, que van passar de llançar uns beneficis de 309 milions d'euros a unes pèrdues de 2.979 milions.

Mora, que va dimitir en el matí del 25 de maig per no haver d'aprovar els comptes reformulats, ha defensat la coherència del primer balanç, i ha assenyalat que el 3 de maig, després d'assabentar-se pel periòdic que aquest havia estat aprovat sense l'informe de l'auditora, va telefonar a Celma per demanar-li explicacions. "Tu sabràs, que esteu de negociacions", li va contestar l'auditor, segons fonts presents a la declaració.
Segons ha detallat, a la fi de març Celma i el gerent de la signa auditora, José Manuel Alonso, li van manar dos correus electrònics en els quals deien que estaven a l'espera d'una reunió amb el Banc d'Espanya perquè hi havia un pla de capitalització pendent encara que en principi no aquests no anaven a tenir impacte en els comptes ni en les provisions de capital. El 18 de maig l'expresident de Bankia, Rodrigo Estona, li va assegurar que aquest pla havia estat aprovat.
REBUTJA LA VERSIÓ OFICIAL
La compareixent, que ha dit que va començar a sospitar que alguna cosa passava en l'entitat el 25 d'abril, quan va cridar diverses vegades a Celma sense aconseguir parlar amb ell, ha defensat, en contra del que s'ha dit per altres exconsellers, que els comptes no van ser reformulades per l'aplicació del decret 18/2012 per al sanejament i la venda dels actius immobiliaris del sector financer, que el Govern de Mariano Rajoy va aprovar l'11 de maig passat.
Després d'apuntar que les noves exigències i estimacions de l'Executiu no podien aplicar-se "amb caràcter retrospectiu", Mora ha defensat que l'única raó per reformular uns comptes des del punt de vista comptable comportaria l'existència de "un error" en les mateixes o de fets ocorreguts abans del tancament del balanç que es coneguessin amb posterioritat. "Els canvis en les estimacions no es poden aplicar retroactivament", ha insistit.
DECLARACIÓ OPOSADA
També ha declarat davant el jutge Fernando Andreu l'exdirigente d'Esquerra Unida (IU) José Antonio Moral Santín, qui ha assegurat que Goirigolzarri va proposar reformular els comptes perquè tenia el "compromís ferm" del ministre d'Economia, Luis de Guindos, i del Banc d'Espanya de dur a terme "una recapitalización immediata" de l'entitat i "cobrir les pèrdues amb aportacions de capital". Per a això, es va obstinar a portar les pèrdues de l'entitat al balanç de 2011.
En contra del mantingut per Mora, Moral Santín ha dit que la reformulació dels comptes no es va produir per "irregularitats" en els balanços sinó per l'aplicació "amb efecte retroactiu" del decret del Govern. Al seu judici, aquesta decisió va ser "legal i legítima" encara que podia resultar "delicat" des del punt de vista del "impacte reputacional" en l'acció i els dipòsits de l'entitat.
L'exconseller, que va ser parlamentari de la coalició d'esquerres en l'Assemblea de Madrid, ha explicat que el 25 de maig, dia de la dimissió d'Estona i de la resta del Consell, va anar el primer dia en el qual Celma va donar explicacions als consellers sobre els comptes i que el president de la Comissió d'Auditoria, Alberto Ibáñez, va assegurar llavors que els balanços de Bankia eren "perfectes", sense que ningú li desmentís.
Igual que han declarat altres exconsellers que han declarat com imputats, el compareixent ha assenyalat que les úniques excepcions apuntades per l'auditora en els mesos anteriors es referien al Banc Financer d'Estalvis (BFA), matriu de Bankia, en relació amb la valoració de la seva acció en l'entitat, els crèdits fiscals i la cartera immobiliària.
NO HI HAVIA "FORAT"
Per la seva banda, l'exmiembro de la Comissió d'Auditoria del BFA Juan Llopart, ha negat també l'existència d'un "forat" comptable en Bankia encara que ha reconegut que en els últims dies d'abril Ibáñez li va dir que hi havia problemes amb la valoració del BFA.
Finalment, l'exconseller de Caja Madrid a proposta de la Confederació Empresarial de Madrid (CEIM) Javier López Madrid, ha afirmat tenir "seriosos dubtes" sobre la necessitat de reformular els comptes encara que ha dit que les va aprovar per "sentit de la responsabilitat".
Tant Estona, que està citat a declarar dijous que ve a partir de les 16.30 hores, com la resta d'exconsellers de l'entitat, Bankia i la seva matriu, el Banc Financer d'Estalvis (BFA) en qualitat de persones jurídiques, se'ls atribueixen indiciariamente i de forma genèrica els delictes de falsificació de comptes, administració deslleial, maquinació per alterar el preu de les coses i apropiació indeguda.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH