Guindos aposta per un futur amb menys crèdit per a immobiliàries i constructores, i més per a pimes

|

Sense títol

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, aposta per un futur en el qual "el volum global de crèdit" sigui inferior al que es va arribar a aconseguir en plena bombolla immobiliària, i per que siguin les pimes les que rebin aquest finançament, en lloc de promotores i constructores.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, aposta per un futur en el qual "el volum global de crèdit" sigui inferior al que es va arribar a aconseguir en plena bombolla immobiliària, i per que siguin les pimes les que rebin aquest finançament, en lloc de promotores i constructores.

Així ho ha dit durant la seva compareixença davant la Comissió d'Economia del Congrés, on ha analitzat que la causa de la crisi financera part d'un "excés d'endeutament privat" pel "increment de crèdit al sector immobiliari" i la bombolla, la qual cosa va conduir a un "endeutament d'Espanya amb la resta del món".

"Els problemes actuals de l'economia espanyola són conseqüència dels desequilibris acumulats en anys en què l'economia creixia", ha dit De Guindos, apuntant concretament a l'any 2002 com a inici de l'acumulació d'aquests desequilibris. "Es posaven llavors les bases de la recessió actual, però aquest any s'han començat a corregir moltíssims d'aquests problemes, i s'estan asseient les bases de la recuperació futura", ha afegit.

Com a exemples d'aquesta millorança, ha citat que l'endeutament privat ha caigut ja un 17% del PIB pel que fa als seus valors màxims o que els preus de l'habitatge estan caient "a un ritme relativament accelerat" perquè "es reconeix que la valoració no era adequada".


"EMPATXATS" DE CRÈDIT

A continuació, ha insistit que "és veritat que és fonamental que flueixi el crèdit" però sempre que "el volum global es redueixi" perquè Espanya ha estat "empatxada de crèdit", particularment destinat al sector promotor i immobiliari, que va passar de 70.000 milions en 2003 a més de 230.000 milions en 2007.

"El comportament incorrecte va ser de determinats tipus d'activitats, mentre la majoria de les pimes, per exemple, es comportava perfectament. El crèdit s'ha de reduir, però fonamentalment per a les immobiliàries i constructores. I ha de fluir per al conjunt de pimes", ha defensat.

En aquest sentit, ha rebutjat la proposta de CiU d'introduir un coeficient mínim de crèdit que les entitats que rebin ajudes públiques hagin de destinar de forma obligatòria a finançar l'economia real. "Em recorda a pràctiques dels anys 50 i 60", ha arribat a dir el ministre, apuntant que "aquestes qüestions ara no es porten molt".

"El que ha d'haver-hi és condicions adequades (d'accés al finançament), i es veurà l'esforç de l'ICO l'any proper, amb línies de mediació especialment definides per a pimes. A més, és un tema que va a barallar aquest Govern fins al final perquè les entitats en reestructuració no facin la més mínima acortación de crèdit a les pimes sinó tot el contrari", ha afegit, avançant en el mateix sentit que "en breus dies" el Ministeri d'Economia "presentarà propostes per generar fórmules de finançament a pimes alternatives a les bancàries".

A continuació, ha matisat que "el crèdit ha de fluir, però per els qui ho mereixen i són font de creixement" i no ha de tornar al sector immobiliari, que durant anys ha estat l'únic que ha tingut accés al refinançament per "la mentida de no reconèixer la veritat", amb el que "assecaven el crèdit per al conjunt de l'economia".

"Efectivament, (en anys anteriors) s'havia d'haver reduït moltíssim més el crèdit promotor, però es produïa la puntada para avanci i només es donava refinançament als crèdits dolents. I, com això són gots comunicants, aquest finançament no arribava a l'economia real", ha afegit.


EL PRIMER PAS DE LA SOLUCIÓ ÉS RECONÈIXER LA VERITAT


Per això, segons el ministre, aquest tipus de situacions exigeixen "afrontar els problemes amb transparència i dir la veritat", cosa que fins ara no s'havia fet sinó que s'havien pres decisions "incorrectes" i ara "difícils de corregir".

"El que és imprescindible a l'efecte de començar a solucionar un problema és reconèixer la veritat que ens hem passat d'endeutament, que la valoració d'actius immobiliaris no era adequada i que els actius en els balanços dels bancs no eren correctes i cal ajustar-los. I, evidentment, una de les qüestions fonamentals és a dir la veritat, que és el que està fent el Govern. Una veritat que, de vegades, no és agradable, que és molt més fàcil ignorar-la, però que així provoca falta de credibilitat, que era el principal dèficit de l'economia espanyola", ha prosseguit.

En aquesta anàlisi s'emmarca per tant el conjunt de reformes financeres del Govern, que pretenen acabar amb un sistema de "entitats zombies que no competien entre si i que no donaven crèdit perquè tenien un munt d'actius tòxics, sinó que es limitaven a subsistir per subsistir".

Ara, "a partir d'un reconeixement de la veritat", el sistema bancari espanyol tindrà "menys entitats però que puguin competir i no constitueixin un oligopoli". "Des de la veritat es començaran a dissipar els núvols, els dubtes, les incerteses. De fet, avui ja existeix molta menys incertesa sobre el sistema bancari espanyol que fa deu mesos, i aquest és el primer pas per reconduir la situació", ha resolt el ministre, reconeixent finalment que aquest procés és "dolorós, complex però imprescindible" per sortir de la crisi.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH