Brussel·les demana a Espanya seguir retardant l'edat de jubilació per frenar la despesa en pensions

|

CERDITO DE PENSIONS

La Comissió Europea ha demanat aquest dimarts al Govern de Mariano Rajoy que segueixi retardant l'edat de jubilació en funció de l'augment de l'esperança de vida per frenar la despesa en pensions i garantir així la sostenibilitat de les finances públiques a llarg termini.

En el seu informe anual sobre sostenibilitat fiscal en la UE, Brussel·les assenyala que la reforma de les pensions aprovada en 2011, que retarda l'edat de jubilació a 67 anys, ha tendit "un impacte positiu visible". No obstant això, alerta que la despesa en pensions d'Espanya seguirà clarament per sobre de la mitjana comunitària fins a 2060, fins i tot tenint en compte els efectes d'aquesta reforma.

"Com a conseqüència, s'observen riscos a la sostenibilitat del sistema de pensions a Espanya a mitjà i llarg termini", ressalta l'Executiu comunitari.
"Espanya hauria de garantir que el factor de sostenibilitat del sistema de pensions inclogui un vincle clar de l'edat de jubilació amb canvis en l'esperança de vida de manera que la despesa en pensions pugui frenar-se a llarg termini", assenyala l'informe.
Entre 2010 i 2060, la despesa en pensions augmentarà a Espanya en 3,6 punts del PIB (per sobre de la mitjana comunitària d'1,4 punts). "Es necessita contenir més l'augment de la despesa relacionada amb l'envelliment de la població per contribuir a la sostenibilitat de les finances públiques a llarg termini.
A mitjà i a llarg termini, si no canvien les polítiques vigents, el deute públic seguirà augmentant des del 97,1% del PIB en 2014 fins al 114,4% en 2020 i el 129,4% en 2030.
AJUST PERMANENT DE 4,8 PUNTS DEL PIB
A curt i mig termini, l'Executiu comunitari avisa que Espanya està en "risc d'estrès pressupostari" i reclama seguir aplicant els ajustos aprovats pel Govern per corregir la situació.
"La plena aplicació de l'ajust previst contribuiria ja molt a reduir el risc d'estrès pressupostari" a curt termini, apunta l'Executiu comunitari.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH