Altes velocitats

Redacció Catalunyapress

El ministeri de Foment ha anunciat, a toc de bombo i platerets, que en poques setmanes posarà en marxa un nou servei d'Alta Velocitat entre Barcelona, Girona i Figueres. Entenc que la decisió hagi despertat entusiasme mediàtic a les comarques gironines, però crec seria un error propi del passat deixar-nos dur per l'eufòria constructiva barrejada amb el localisme mal entès.


Les línies d'Alta Velocitat, a Catalunya, a Espanya, i en qualsevol lloc d'Europa, només són justificables per unir distàncies que es moguin entre els 300 i els 1000 quilòmetres, i que relliguin ciutats de mida mitjana o gran. Per distàncies inferiors, com en el cas dels escassos 140 quilòmetres que separen l'Empordà de Barcelona, i ciutats que no arriben als 50.000 habitants; es tracta d'una obra desmesurada. Cal recordar que obrir una línia d'Alta Velocitat suposa trinxar mediambientalment el territori de dalt a baix, construir estacions noves, i assegurar un bon nivell d'ocupació dels trens.
Algú em pot dir qui utilitzarà els nous AVE, amb un preu molt més elevat que els trens regionals, quan els usuaris principals de la línia són estudiants i gent gran? Com es justificaran 8 trens diaris? L'Alta Velocitat és cara i no permet preus "populars".
Als països avançats això es té una mica més clar, i en comptes de llençar carretades de diners en noves línies, s'inverteix molt més en les línies existents. Si els serveis regionals són ràpids, les estacions estan cuidades, i les infraestructures es troben en bon estat i no tenen avaries, res justifica la construcció d'una nova cicatriu al territori.

David Abelló
Periodista

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH