El 60% de la investigació catalana procedeix de les universitats públiques

|

Sense títol

El 60% de la investigació i la innovació que es realitza a Catalunya prové de les universitats públiques catalanes, segons es desprèn del primer infome 'Indicadors d'investigació i innovació de les universitats públiques catalanes', que s'ha presentat aquest dilluns en la Universitat de Barcelona (UB).

El 60% de la investigació i la innovació que es realitza a Catalunya prové de les universitats públiques catalanes, segons es desprèn del primer infome 'Indicadors d'investigació i innovació de les universitats públiques catalanes', que s'ha presentat aquest dilluns en la Universitat de Barcelona (UB).

Ho han anunciat en la presentació de l'informe, coordinat amb tots els centres, el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i president de l'Associació Catalana d'Universitats públiques (Acup), Xavier Grau, al costat del director general d'Universitats de la Generalitat, Lluís Jofre, i el rector de la UB, Dídac Ramírez.

Segons ha anunciat Grau, la UB, l'Autònoma de Barcelona (UAB) i la Politècnica de Catalunya (UPC) són les institucions catalanes que més producció científica, percentatge de publicacions i impacte tenen en el conjunt, seguides per l'Hospital Clínic i l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

En el sistema universitari espanyol tornen a guanyar els centres catalans, ja que la Pompeu Fabra (UPF), la UB i la URV encapçalen els tres primers llocs de la llista d'universitats espanyoles, seguides per la Universitat de les Illes Balears, la UAB, la de Lleida (UdL) i l'Autònoma de Madrid (UAM), segons el seu impacte i la seva producció científica, a la llum de dades d'entre 2005 i 2009.

En l'Estat, el sistema universitari català també lidera les activitats del Setè Programa Marco (PM) de la Unió Europea, ja que és la comunitat autònoma a la qual s'ha otrogado més projectes entre 2007 i 2010 amb un 38,40% --396--, seguida per Madrid amb el 26,30% --271--; País basc amb el 8,70% --90--; Comunitat valenciana amb 7,10% --73--, i Andalusia amb el 6,40% --66--.

Les universitats catalanes van captar en 2010 un 64% de recursos competivos, dels quals un 22% procedia de fons europeus, mentre que el 78% restant eren recursos de convocatòries estatals i de la Generalitat, amb una proporció del 70% i el 30% respectivament.

Segons ha pronosticat el rector de la UB, la part corresponent a l'Estat es pot reduir una mitjana del 13%, si bé ha assegurat que Catalunya està "millor preparada" per afrontar aquest descens, precisament pels recursos competitius que congrega.


"MÉS O MENYS"

Després de presentar-se aquestes dades, Jofre ha afirmat que Catalunya ha donat un "gir important" en els últims 30 anys i ha aconseguit convertir-se en un referent internacional, ja que representa l'1,5% de la població europea però realitza un 3% de la producció científica.

Això s'explica per la "capacitat de Catalunya de fer més o menys", ja que s'aconsegueixen aquestes xifres amb nivells d'inversió per sota dels països amb els quals es vol comparar.

Així, ha defensat flexibilitzar més la gobernanza i les estructures de les universitats per "anar cap a Europa" i millorar la competitivitat, la qual cosa ha comparat amb la creixent tendència a l'exportació de les empreses catalanes per millorar els ingressos.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH