Rajoy atribueix al PSOE la "culpa històrica" de soscavar l'estat del benestar

|

Sense títol

El president del Gobierno i president del PP, Mariano Rajoy, ha arremès contra el PSOE al que li atribueix la "culpa històrica" de "soscavar" l'estat del benestar, va advertir que el PP no carregarà amb aquestes culpes ni consentirà lliçons de ningú. També va fer balanç de l'any 2012 del que va assegurar que passarà a la història com l'any en el qual es van posar els "fonaments" de la recuperació i va donar una perspectiva optimista del que ocorrerà a partir de 2013, del que va dir que serà l'exercici de la "estabilització" econòmica.

El president del Gobierno i president del PP, Mariano Rajoy, ha arremès contra el PSOE al que li atribueix la "culpa històrica" de "soscavar" l'estat del benestar, va advertir que el PP no carregarà amb aquestes culpes ni consentirà lliçons de ningú. També va fer balanç de l'any 2012 del que va assegurar que passarà a la història com l'any en el qual es van posar els "fonaments" de la recuperació i va donar una perspectiva optimista del que ocorrerà a partir de 2013, del que va dir que serà l'exercici de la "estabilització" econòmica.

El cap de l'Executiu va realitzar aquestes afirmacions durant la inauguració de la XVIII reunió interparlamentaria del PP que se celebrarà al llarg d'avui i de matí a Toledo.

Rajoy es va referir a les reformes que ha hagut de dur a terme durant el seu primer any de govern. Va admetre que aquest exercici ha estat de "dolor i sofriment" per a moltes persones. Però va justificar les "decisions molt doloroses" que ha hagut de prendre emparant-se en el "interès comú" i en la necessitat que cadascun faci "renúncies parcials" per aconseguir la "recuperació" de tots.

Després de qualificar de "ambicioses" i "imprescindibles" les seves reformes, va considerar que els sacrificis han estat "equitatius". Però també va voler deixar clar que ell no va a carregar "amb les culpes de ningú, ni els plats trencats d'uns altres", en referència al PSOE.

"No anem a consentir que qui va soscavar l'estat del benestar pretengui donar-nos lliçons o proclamar-se en el seu defensor", va exclamar i va recordar que el PSOE va ser qui: "va congelar" les pensions --"nosaltres no les hem congelat", va postil·lar--; va deixar "un dèficit en fallida", del que va assegurar que aquí està "l'origen de bona part dels nostres mals" i a més va deixar "a la vora del col·lapse els serveis socials". "Càrrega amb una culpa històrica, cal dir-ho alt i clar per molt present que ho tinguin els espanyols", va postil·lar.

"LES BASES ESTAN ASSEGUDES" I "NO HI HA CATAPLASMES"

Per contra, va dir que ell i el seu Gobierno estan intentat "redreçar la situació" i va justificar les mesures que està prenent en assegurar que "no hi ha solucions fàcils per a situacions difícils". "No existeixen cistelles anticrisi, ni cataplasmes per a la situació econòmica", va al·legar i va deixar clar que no es pot demanar a ningú que redreci una situació "sense fer res" perquè això no és possible o que resolgui en un temps rècord tots els problemes generats durant molts anys.

En aquest context, va qualificar de "difícil" l'any que ara acaba pels "grans esforços i sacrificis", però considera que 2012 "quedarà" com l'any en el qual es van posar els "fonaments" de la recuperació econòmica. "Uns pilars --va dir--, sense els quals l'economia no podria posar-se en peus".

Aquests pilars, segons va precisar, "no són uns altres" que: la reducció del dèficit públic, les reformes estructurals, com la laboral o la reestructuració del sector financer, que ja està en marxa. "No només hem avançat en la bona adreça, és que no hi ha hagut un govern que hagi fet tantes reformes en tan poc temps", va constatar.

En la seva opinió, "les bases estan assegudes" i Espanya "va a estar en la roda del canvi" que es viu a Europa. "No va a ser un agent passiu, sinó que participarà activament i amb perfil propi", va afegir.

Va posar com a exemple l'acord que es va aconseguir la setmana passada en la reunió del Consell Europeu per crear un supervisor bancari únic en la UE, que va qualificar d'un "pas de gegant" i va dir que "té petjada espanyola". A més, Rajoy considera que "cada dia que passa" millora l'aposta per l'euro perquè "Europa es mou i Espanya amb ella" i creu que els espanyols es poden sentir "legítimament orgullosos" de participar en aquest camí de la "construcció europea per primera vegada en molt temps".

ELS DESEQUILIBRIS ESTAN DONANT ELS ULTIMOS RANERES

El president del Gobierno considera que, amb les reformes empreses en 2012, "molts dels desequilibris" que arrossega l'economia espanyola "estan donant les seves últimes raneres" i va posar com a exemple la reducció del dèficit públic, que és "una realitat palpable a la vista de les últimes dades conegudes".

També va assenyalar que per primera vegada en la història Espanya tindrà superàvit comercial amb la UE, que els ingressos per turisme estan en màxims històrics, que la reforma laboral ha dotat de competitivitat a les empreses "a passos engegantits" enfront dels seus "parells d'altres països" i que el sanejament financer va a contribuir a restablir la confiança a Espanya, desembussar el crèdit i impulsar la demanda interna.

Per això, considera que 2013, encara que serà un exercici "molt complicat" i "difícil" serà un any "clau" perquè serà el de la "estabilització de l'economia" i "acabarà millor del que va a començar". A partir d'aquí, va dir que haurà "fundades raons" per a l'esperança i perquè en 2014 comenci el creixement i la creació d'ocupació.

"NO ES TRACTA DE PECAR D'OPTIMISME"


Segons Rajoy, "no es tracta de pecar d'optimisme", sinó de "ser justs amb nosaltres mateixos" i de deixar clar que "els esforços no estan caient en sac trencat i més ràpid que tard començarà a revertir en l'economia real, la domèstica, la del carrer".

En aquest sentit, va apuntar que la situació espanyola ja comença a ser analitzada pels inversors internacionals i que els capitals forans comencen a interessar-se per Espanya, que de nou, va dir, comença a tenir "un perfil atractiu". "Tornem a generar la confiança d'un país solvent", va exclamar per tot seguit recalcar que això és el que som, "un país que es respecta a si mateix, que dia a dia torna a guanyar enters enfront de socis i aliats".

Enmig d'aquest discurs també va enviar un missatge als seus per demanar-los un "plus pedagògic" en l'explicació de les reformes que tenen "entre mans" i que "entraran en vigor en els propers mesos". "Tan important com fer reformes és saber explicar-les sense descans", va al·legar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH