Cada any es detecten a Espanya 1.800 nous casos d'esclerosi múltiple

|

Sense títol

Actualment s'estima que a Espanya hi ha uns 46.000 afectats per esclerosi múltiple, als quals cada any cal sumar 1.800 nous casos, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) amb motiu del Dia Nacional de l'Esclerosi Múltiple que se celebra demà, 18 de desembre.

Actualment s'estima que a Espanya hi ha uns 46.000 afectats per esclerosi múltiple, als quals cada any cal sumar 1.800 nous casos, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) amb motiu del Dia Nacional de l'Esclerosi Múltiple que se celebra demà, 18 de desembre.

Aquesta malaltia neurodegenerativa, que es considera la segona causa de discapacitat en adults joves després dels accidents de trànsit, sol iniciar-se entre els 20 i 45 anys d'edat i, per causes que encara es desconeixen, és més freqüent en dones que en homes.

Entre els primers símptomes destaquen l'alteració de la sensibilitat (45%), l'alteració de la marxa (40%) i els trastorns visuals (20%), però també problemes de memòria i concentració, pèrdua de força, alteracions urinàries.

No obstant això, les causes que poden motivar l'aparició d'aquesta malaltia també es desconeixen, encara que la comunitat científica sol relacionar la majoria de casos amb diversos factors que, probablement, hagin de confluir perquè la malaltia es desenvolupi, com una certa predisposició genètica, l'exposició a certs virus durant la infància i joventut, una menor exposició a la llum solar, etcètera.

Quant al seu tractament, la coordinadora del Grup d'Estudi de Malalties Desmielinizantes de la SEN, Ester Moral Torres, ha reconegut que és "una de les malalties neurològiques en la qual més s'ha avançat en els últims anys, tant pel que fa al seu diagnòstic com en el tractament".

"Tal és així que en l'actualitat la malaltia es detecta de manera precoç i a més disposem d'un bon nombre de tractaments efectius que oferir als nostres pacients, encara que encara no s'hagi trobat la cura definitiva", ha explicat.

La forma més freqüent de la malaltia és la remitent-recidivante o forma en brots --suposa el 85% dels casos-- i gràcies als continus avanços terapèutics cada vegada els pacients que la pateixen es veuran menys afectats i seran més capaços de portar una vida normal o amb menys limitacions.

No obstant això, l'estret seguiment del pacient, el compliment estricte del mateix i l'aparició de nous tractaments resulta imprescindible, doncs àdhuc a dia d'avui en un 40 per cent dels casos, amb el temps d'evolució, la malaltia seguirà progressant després d'un període inicial perllongat de recaigudes i remissions.

NOVES TERÀPIES

El passat any es va aprovar el primer fàrmac oral per al tractament de l'esclerosi múltiple que redueix el nombre de brots en més d'un 50 per cent.

A més, en els propers mesos, s'aprovarà un nou tractament per millorar alguns símptomes de la malaltia, que actuarà sobretot millorant la velocitat de la marxa en un 30-40 per cent dels pacients, una mica d'especial importància perquè més del 65 per cent de pacients amb esclerosi múltiple refereix problemes a l'hora de caminar.

"Els nous tractaments que s'implantaran en un futur proper, al costat dels quals ja disposem en l'actualitat, permetran no solament millorar les possibilitats de resposta d'un pacient al tractament, sinó també ajudaran al seguiment del mateix i a un millor compliment de la medicació, doncs això resulta imprescindible per assegurar una major eficàcia", assenyala la doctora Ester Moral Torres.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH