El Tribunal de Comptes suggereix al Gobierno estalviar gairebé 900.000 euros anuals en subvencions a sindicats i patronal

|

Sense títol

El Tribunal de Cuentas ha apuntat al Gobierno la possibilitat d'estalviar anualment gairebé 900.000 euros en subvencions a sindicats i organitzacions empresarials només amb incloure al Consell Econòmic Social (CES) dins dels òrgans consultius en els quals es remunera la participació.

El Tribunal de Cuentas ha apuntat al Gobierno la possibilitat d'estalviar anualment gairebé 900.000 euros en subvencions a sindicats i organitzacions empresarials només amb incloure al Consell Econòmic Social (CES) dins dels òrgans consultius en els quals es remunera la participació.

Així es recull en l'informe sobre el CES relatiu a 2010 que l'entitat fiscalizadora acaba de remetre a les Corts i al contingut de les quals ha tingut accés Europa Press.

Segons recorda el Tribunal, un reial decret de 2008 regula la concessió de forma directa de subvencions a les diferents organitzacions sindicals i organitzacions empresarials per la seva participació en els òrgans consultius del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social (el Servei Públic d'Ocupació Estatal, l'Institut Nacional de la Seguretat Social, l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball i l'Institut de Majors i Serveis Socials, entre uns altres).

A través d'un sistema de mòduls, es compensa la participació en un òrgan consultiu nacional per un import de 2.838 euros per representant i any, i per participació en un òrgan consultiu regional, per un import de 2.245 euros anuals per representant.

En 2007, la Comissió Mixta Congrés-Senat per a les Relacions amb el Tribunal de Comptes va demanar "ajustar normativament l'autèntica naturalesa jurídica de les compensacions econòmiques" per a similar finalitat i ara la institució ha conclòs aconsellant incloure al Consell Econòmic i Social dins d'aquesta llista d'organismes per la participació dels quals el Govern atorga subvenció.

EL CES PAGA UN 537% MÉS
Al seu judici, les subvencions que atorga el CES per assistir als seus òrgans col·legiats tenen una finalitat similar, però existeix una diferència del 573,7% superior entre la compensació estipulada en el decret de 2008 (de 2.838 euros per representant i any) i la rebuda per les organitzacions representades en el Consell Econòmic i Social (19.119 euros per representant i any). "L'estalvi que s'aconseguiria amb la modificació normativa ascendiria a 879.174 euros anuals", sosté el Tribunal de Cuentas.

A més, subratlla que en tot caso sindicats i patronal perceben un altre tipus de subvencions en el CES, amb el que en realitat, en lloc dels 19.119 euros per conseller i any, en 2010 es va abonar, per a totes les organitzacions representades en el Consell, un total de 26.829,59 euros per conseller, un import un 40,2% superior.

En les seves recomanacions, el Tribunal de Comptes "considera convenient que el Govern valori la possibilitat d'incloure als òrgans col·legiats del Consell Econòmic i Social en el reial decret que regula la concessió de forma directa de subvencions a les diferents organitzacions sindicals i empresarials per la seva participació en els òrgans consultius del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social".

En el mateix informe, la institució fiscalizadora considera que el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social ha de normalitzar la situació jurídica en la qual es troba l'edifici utilitzat pel Consell Econòmic i Social com a seu, atès que actualment és propietat d'aquest Ministeri, així com regularitzar, si escau, la cessió a les organitzacions representades en el Consell, que actualment disposen de tres plantes per a la seva lliure disposició.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH