L'economia espanyola caurà un 1,3% aquest any i un 1,4% l'any vinent

|

ECONOMIA ESPANYOLA

L'Economia espanyola caurà un 1,3% aquest any i un 1,4% l'any que ve, dos i sis desenes menys del previst anteriorment, i creixerà un 0,3% en 2014, segons les estimacions d'hivern del 'Ernst & Young Eurozone Forecast'.

Segons l'informe, el dinamisme de les exportacions es manté com el "factor clau" per evitar una recessió més severa a Espanya i la revisió de les previsions respon a les millores de la competitivitat dels últims anys.

En concret, Ernst & Young espera que les exportacions creixin un 3,7% en 2012 i un 5,5% en 2013 i estima una aportació del comerç exterior al creixement propera al 2,5% tant aquest any com el qual ve.
No obstant això, la restricció de crèdit i la incertesa mantenen les previsions negatives en altres indicadors com la inversió, que caurà un 8,8% en 2012 i un 5,5% en 2013.
A més, la capacitat de despesa de les famílies també es reduirà a causa del descens dels ingressos i a l'augment de l'atur, que fregarà el 27% en 2014 després de tancar el 2012 en el 25% i escalar en 2013 al 26,5%.
Ernst & Young creu que, amb el creixement moderat dels salaris, només la inflació contribuirà a reduir la deterioració dels ingressos, pro el que el consum a nivell nacional caurà un 1,8% aquest any i un 2% en 2013. En 2014, seguirà caient, però a una taxa del 0,1%.
En aquest context, el dèficit públic tancarà 2012 en el 8,2%, gairebé dos punts més de la taxa que estima el Govern (6,3%). En 2013, baixarà al 6,5%, també dos punts per sobre de la xifra pactada amb Brussel·les (4,5%). En 2014 baixarà al 3,2% enfront del 2,5% benvolgut.
Malgrat el desfasament, Ernst & Young desaconsella prendre noves mesures d'austeritat perquè agreujarien la recessió. De fet, creu que les autoritats europees haurien de permetre una estratègia d'ajust més equilibrada amb objectius més flexibles i donant més importància a les reformes que impulsin el creixement.
Al costat de la necessitat d'avançar en les reformes estructurals, Ernst & Young recomana buscar un acord a nivell de l'Eurozona per permetre que el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (ESM per les seves sigles en anglès) pugui recapitalizar directament a bancs espanyols amb problemes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH