Èxit mèdic: dues trasplantades de pulmó han estat mares

|

embarazo

Segons explica la Dra. Beatriz Lara, neumóloga i Coordinadora del programa SEPAR 2012 que "la experiència en salut reproductiva en dones amb ERM és limitada. Aquesta circumstància complica el maneig de les pacients però alhora suposa un repte important, ja que un dels objectius fonamentals de les cures mèdiques en les malalties cròniques greus són la millora de la qualitat de vida i òbviament aquest concepte inclou la vida sexual i reproductiva".

Afegint que "circumstàncies com l'embaràs en les ERM o en dones trasplantades són en l'actualitat casos anecdòtics o sèries petites pel que emetre recomanacions és molt difícil".

Malgrat l'evident problemàtica que això suposa, en alguna de les ERM (fibrosis quística, hipertensió pulmonar primària familiar i linfagioleiomiomatosis) s'ha identificat una base genètica. Aquest descobriment permet, mitjançant la combinació de els avanços en el camp del diagnòstic genètic preimplantacional (DGP), la reproducció assistida i les tècniques de biologia molecular com la hibridació in situ fluorescent i la reacció en cadena de la polimerasa, realitzar l'estudi genètic dels embrions abans de ser transferits a l'úter; per tant, pot evitar-se el risc de transmetre una determinada malaltia o alteració cromosòmica en les parelles d'elevat risc. Un avanç molt significatiu ja que atorga esperança a les pacients que desitgen planificar la seva vida reproductiva.

En moltes de les ocasions l'única opció de tractament dels pacients amb malalties respiratòries minoritàries és el trasplantament pulmonar. Això agreuja, encara més, el factor que les pacients desenvolupin un embaràs reeixit. A Espanya, s'han notificat 2 trasplantades de pulmó que han aconseguit tenir fills, malgrat que els experts recomanen evitar-ho per les seves contraindicacions.

"Si l'embaràs és programat i el trasplantament pulmonar va ser realitzat fa més de 5 anys, els fets demostren que malgrat l'elevat risc de complicacions, l'embaràs pot desenvolupar-se en una situació similar a les persones no trasplantades i el fetus o el nounat pugues no sofrir les conseqüències del tractament al que s'està sotmès la mare (o si les sofreix poden ser de caràcter lleu, reversibles i sense que afectin el seu desenvolupament)", explica el Dr. Felipe Zurbano, de l'equip de trasnplante pulmonar de l'Hospital Marquès de Valdecilla.

L'experiència mundial sobre embaràs i part en dones sotmeses a trasplantament pulmonar és molt inferior a la d'altres trasplantaments d'òrgans sòlids i el risc de complicacions matern-fetals relacionades amb l'empelt sembla ser superior. La dona trasplantada de pulmó ha de conèixer l'elevat risc de mormimortalidad fetal i materna que pot comportar un embaràs i s'ha de recomanar evitar-ho.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH