Les taxes judicials entren en vigor aquest dilluns

|

r. i. p. JUSTÍCIA

La nova llei de taxes judicials començarà a aplicar-se a partir d'aquest dilluns, després de la publicació ahir en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de l'ordre ministerial que regula el procediment de liquidació i cobrament.

L'ordre recull els dos models per a l'autoliquidació i la sol·licitud de devolució per solució extrajudicial de taxes judicials. No obstant això, també contempla diversos supòsits relatius a la devolució de pagaments i a la presentació de models que entraran en vigor més tard, a partir de l'1 d'abril de 2013 .

La nova llei contempla increments d'entre 50 i 750 euros en les taxes i els ciutadans hauran de pagar per primera vegada en l'ordre Social i afrontar un cost de fins a 1.200 euros si volen recórrer davant el Tribunal Suprem en la via Civil i Contenciós-Administrativa.
La norma, tramitada amb el caràcter d'urgència davant les Corts Generals, va tirar endavant la jornada de la vaga general amb els vots en solitari del PP en el Senat. El PSOE, que ja ha anunciat un recurs davant el Tribunal Constitucional, també ha registrat diverses proposicions no de llei per excloure a diversos col·lectius del pagament de taxes a més d'assegurar que al carrer estaran "amb els ciutadans en qualsevol iniciativa" que emprenguin.
"El dret a la tutela judicial efectiva no ha de ser confós amb el dret a la justícia gratuïta", assenyala el préambulo de la norma, davant l'ampli rebuig que ha recollit per part dels grups de l'oposició i del conjunt d'operadors jurídics, que consideren que la pujada generalitzada de les taxes dificulta l'accés als tribunals i tindrà un efecte dissuasori.
Així, les pujades més destacades que introdueix la nova llei es produeixen en els casos d'apel·lació de l'àmbit Civil i Contenciós-Administratiu, que s'incrementen en 500 euros, i en la cassació d'aquests mateixos ordres, que passen de 600 a 1.200 euros. En fase d'apel·lació s'haurà de pagar 800 euros en tots dos ordres.
L'ordre Social contempla un cost de 500 euros en suplicación i de 750 en cassació davant el Suprem. El Congrés va modificar lleument el projecte original en eximir als treballadors del pagament del 60 per cent de la taxa prevista en els recursos de suplicación i cassació en el Social. A més, es va alliberar del pagament de la taxa als procediments verbals o monitorios quan la quantia de la reclamació sigui inferior a 2.000 euros.
Un procediment abreujat costarà 200 euros i un d'ordinari arribarà a 350 euros en el Contenciós. En l'ordre jurisdiccional Civil, la taxa és de 150 euros per a un procediment verbal i cambiario, 300 euros per a un procés ordinari, 100 euros en un monitorio europeu i una demanda incidental en el procés concursal, i 200 euros en un concurs necessari.

EXEMPCIONS
Les taxes aconsegueixen ara no només a les persones jurídiques, sinó també a les persones físiques. Estan exempts del pagament els qui acreditin insuficiència de recursos per litigar i siguin beneficiaris de la Justícia Gratuïta, igual que el Ministeri Fiscal, les Administracions Públiques, les Corts Generals i les Assemblees Legislatives de les comunitats autònomes.
El nou marc de la taxa parteix, d'una banda, que la seva gestió econòmica correspon al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. Per un altre, té en compte l'engegada de l'Oficina Judicial i les competències del secretari judicial, que "comprovarà en cada cas si efectivament s'ha produït el pagament de la taxa, preveient-se per al cas que no s'hagi efectuat que no doni curs a l'actuació processal que se sol·liciti", segons la llei, recollida
REBUIG DE JUTGES
La mesura ha comptat amb el rebuig d'un ampli sector judicial. En aquest sentit, associacions d'advocats, jutges, fiscals i representants de la ciutadania han exigit al president del Govern, Mariano Rajoy, que se sent a negociar amb ells per conversar de "poder a poder", és a dir, des de "el poder executiu al poder judicial" a causa del "fracàs" de les negociacions amb el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón.
No obstant això, Rajoy ja ha manifestat el seu suport i el del seu Govern a Gallardón en les mesures que està duent a terme. "Ha fet un esforç per parlar, per descomptat compta amb el respatller del Govern i del seu president", ha assenyalat el cap de l'Executiu en referència al titular de Justícia, afegint que la decisió sobre les taxes és "assenyada i equilibrada".
Segons Rajoy, els usuaris espanyols de la Justícia van a pagar el 10 per cent del que explica aquesta, mentre que el 90 per cent restant ho van a pagar els contribuents "siguin o no usuaris del servei de la Justícia".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH