La Comunitat de Madrid estableix taxes de fins a 10 euros per als serveis en els punts de trobada familiar

|

Sense títol

La Comunitat de Madrid ha establert taxes de cinc a deu euros per cada servei prestat en els punts de trobada familiar i en els centres de suport a la família, de manera que, per exemple, caldrà pagar cinc euros per recollir o lliurar a un menor en un punt de trobada familiar, i deu per una sessió d'informació, orientació i assessorament psicològic en un centre de suport a la família.

L'entrada en vigor de les noves taxes es va produir el 30 de novembre, un dia després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM), que recull els preus públics així com les exempcions.

Conforme a aquestes noves taxes, els usuaris majors d'edat han de pagar amb anterioritat a la prestació del servei cinc euros pel lliurament i recollida de menors, 7 euros per les visites sense supervisió i 10 euros per les visites supervisades.
Entre altres funcions, aquests centres s'encarreguen de donar cobertura a més de 850 famílies per complir, per ordre judicial, els règims de visites de menors quan la relació entre els pares és conflictiva; o perquè els nens puguin veure als seus pares biològics quan viuen amb altres famílies en règim d'acolliment i adopció, sempre sota permís judicial.
Aquelles persones que tinguin reconegut el benefici de justícia gratuïta, que tinguin una mesura de protecció social per violència de gènere, que acudeixin per derivació de l'entitat administrativa competent en matèria de protecció de menors o que siguin perceptores de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) estaran exemptes del pagament de taxes en els punts de trobada familiar.
Pel que fa als centres de suport a la família (CAF), on s'ofereixen sessions d'informació, orientació i assessorament psicològic a la família, servei de mediació familiar, d'assessorament jurídic i d'orientació social, s'ha establert una taxa de 10 euros per sessió, a pagar pels usuaris majors d'edat.
En el cas del servei de mediació familiar, el preu és de deu euros per persona, sempre que aquesta sigui major d'edat, amb un màxim de 40 euros per sessió, salvo per a la primera sessió, que és gratuïta.
Els usuaris d'aquest servei que procedeixin dels punts de trobada familiar i acudeixin a mediació familiar per arribar a acords que els permetin normalitzar el règim de visites als menors estan exempts del pagament per la sessió informativa i tres sessions addicionals.
NOMÉS PER "QUI PUGUI PAGAR-LES"
Les taxes d'entre cinc a deu euros establertes per la Comunitat de Madrid només es cobraran "a qui pugui abonar-les", segons han explicat a Europa Press des de la Conselleria d'Assumptes Socials que dirigeix Jesús Fermosel.
Les mateixes fonts han reiterat que els usuaris d'aquestes instal·lacions segueixen sent atesos pels serveis de la Comunitat de Madrid i que les taxes seran únicament abonades per aquells que tinguin recursos.
"No es cobrarà a cap usuari que no pugui fer-ho", han insistit des de la conselleria, que ha posat com a exemple d'aquesta situació a les persones que percebin la renda mínima d'inserció, dones en situació de vulnerabilitat o sense possibilitat econòmica.
L'actualització de les taxes va ser aprovada al juliol pel Govern regional. Aquesta mateixa actualització, expliquen des del departament dirigit per Fermosel, "s'ha dut a terme pràcticament en totes les comunitats i ajuntaments".
També la Comunitat s'ha referit a les crítiques de Jutges per la Democràcia, que considera que la Conselleria d'Assumptes Socials "està desmantellant" el sistema de punts de trobada familiar, ja que "fa uns mesos va suprimir la major part" i ara "de forma sorprenent, condiciona aquest servei, gratuït fins ara, al pagament d'uns preus públics dels quals s'exceptua exclusivament a les famílies en situacions extremes".
L'associació lamenta que només s'hagin mantingut els centres de Móstoles, Les Fregues i Madrid, provocant "una llista d'espera que demora l'inici del compliment del règim de visites, deixant a més àmplies zones sense aquesta prestació, ignorant que per aconseguir la seva finalitat és imprescindible la proximitat al lloc de residència dels menors".
En aquest cas, des de la conselleria han manifestat la seva "sorpresa" per aquestes declaracions, de les quals diuen que cauen en la "demagògia", atès que "la majoria de les decisions judicials consideren un punt important la llunyania als seus domicilis".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH