El Gobierno recorrerà davant el Constitucional l'euro per recepta de Catalunya

|

Sense títol

El Consell de Ministres ha autoritzat al president del Govern a presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) per la taxa judicial i la d'un euro per recepta aprovades per la Generalitat de Catalunya el passat mes de març.

El Consell de Ministres ha autoritzat al president del Govern a presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) per la taxa judicial i la d'un euro per recepta aprovades per la Generalitat de Catalunya el passat mes de març.

En concret, el recurs afecta als articles 16 i 41 de la llei catalana 5/2012 de 20 de març de mesures fiscals, financeres i administratives, després que "no hi hagi hagut acord" amb el Govern d'Artur Mas en les negociacions mantingudes des que es van conèixer ambdues taxes, segons ha explicat la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría.

"D'acord amb l'informe del Consell d'Estat, s'estableixen taxes que afecten a supòsits regulats per una llei estatal i, en el cas de les taxes judicials, amb caràcter general, que no poden gravar-se dues vegades", ha apuntat.

En el cas de l'euro per recepta, aquest informe va deixar clar que les comunitats no poden incidir directa o indirectament en la fixació de preus de productes sanitaris, segons ho estableix la Constitució en l'article 149.

D'aquesta manera, el Govern entén que la taxa catalana "vulnera" la normativa estatal prevista per garantir la coordinació general de la sanitat i la legislació de productes farmacèutics.

A més, també entenen que "perjudica" a la igualtat dels espanyols, ja que aquest euro per recepta "grava per dues vegades" l'adquisició de medicaments.

Per a això, ha recordat que el Govern ja ha creat un copago que "discrimina segons renda", mentre que la taxa catalana és "lineal i afecta a polimedicados o persones amb més necessitats sanitàries".

En el cas de la taxa judicial, el Govern la impugna perquè "coincideix amb el que ja està previst des de fa temps en l'àmbit de la normativa estatal, a través d'una taxa de la potestat jurisdicional, ja que "les comunitats no poden establir tributs propis que recaiguin sobre fets imposables ja gravats amb tributs estatals".

En tots dos casos, es va a demanar la suspensió d'ambdues taxes "per evitar que els ciutadans segueixin pagant".


L'EURO PER RECEPTA DE MADRID, QUAN ENTRI EN VIGOR

A més, ha deixat clar que el Govern ha decidit presentar el recurs d'inconstitucionalitat una vegada aprovada la norma i després d'haver intentat arribar a un acord amb la Generalitat, com s'ha aconseguit amb la taxa de patrimoni cultural, per la qual cosa fins que l'euro per recepta de la Comunitat de Madrid no entri en vigor no iniciaran el mateix procés.

"L'euro per recepta de Madrid no és norma encara, no ha estat aprovat ni ha entrat en vigor, però per descomptat el Govern tractarà d'apropar postures", ha avisat.

No obstant això, Sáenz de Santamaría ha reconegut que la titular de Sanitat, Ana Mato, ja s'ha posat en contacte amb la Comunitat Madrid perquè siguin plenament conscients que, en cas d'aprovació, procediran de forma similar: "Actuarem igual amb qualsevol que sigui l'administració si considerem que incompleix la norma", ha insistit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH