Crisi econòmica i professió mèdica

Redacció Catalunyapress

vilardell

Són temps difícils per a la sanitat pública i privada. La retallada dels pressupostos públics i la disminució de recursos de les famílies són molt preocupants en la totalitat de l'estat espanyol.
A Catalunya i en la resta de l'Estat, la retallada dels recursos públics està ocasionant una disminució de les retribucions dels metges sobre el seu salari i un augment de la precarietat en la contractació de metges joves. En la medicina privada, la guerra comercial d'algunes entitats asseguradores provocant disminució del preu de les pòlisses fa més que discutible la qualitat que es pot oferir i repercuteix negativament sobre els honoraris dels metges.
A finals de l'any 2011 i principis del 2012 el Col·legi de Metges de Barcelona va reunir a més de 3OO professionals, en el marc del Fórum de la Professió Mèdica, amb l'objectiu de donar veu als professionals i reivindicar el paper de lideratge d'aquests en la presa de decisions sobre la qualitat assistencial i l'organització del sistema sanitari i fer possible la seva sostenibilitat.
Les primeres conclusions s'han concretat en el document "Proposades per a la sostenibilitat i millora del sistema sanitari públic" i van dirigides a tots els agents implicats, inclosos els propis professionals i la població. Els grans eixos, condicionats per un entorn d'envelliment de la població amb pluripatología, de cronificación de la malaltia, de necessitat d'innovació constant i incorporació de noves tecnologies sanitàries, també incideixen que serà molt difícil disminuir els recursos que es destinen en l'actualitat sense que es ressentin els signes d'identitat del sistema sanitari i sense una redistribució racional dels recursos prioritzant el màxim benefici al menor cost possible. Aquests eixos es concreten a través de: 1) Una gestió més eficient dels recursos en l'equip assistencial; 2) Trobar fórmules de com millorar la motivació i promoure el professionalisme; 3) L'incentivament de l'avaluació cost-efectivitat en la pràctica clínica; 4) Subratllar la formació mèdica, com a eix de la qualitat del sistema sanitari; 5) Continuar promovent la investigació i la innovació, com a pilars bàsics presents i futurs del sistema; 6) La millora de la coordinació entre nivells assistencials; 7) La introducció decidida de noves formes d'organització del sistema; 8) Concreció de les prestacions sanitàries d'acord amb el cost-efectivitat; 9) Redefinir la co-participació del ciutadà en el manteniment del sistema, i 10) Reivindicar un gran Pacte d'Estat per a la sanitat, per situar-la en l'eix de prioritats compartides entre totes les forces polítiques, agents socials i professionals i continuar situant el sistema com a instrument cohesionador social basat en la confiança.
Per mantenir l'equitat, universalitat i excel·lència del nostre sistema sanitari, es fa necessari escometre aquests canvis i que es platee obertament el problema del seu finançament per assegurar la seva pervivència mitjançant un acord de tots els partits polítics i no utilitzar la sanitat com a munició electoral o de lluita entre partits.
La repercussió de la crisi en la sanitat és molt important i la societat civil, entre ells els col·legis professionals, ha de sumar esforços per buscar solucions als problemes col·lectius. Des de la perspectiva individual, i en previsió de possibles repercussions de la crisi sobre els metges, el COMB, en la seva organització interna, ha reforçat les àrees que presten servei als metges amb problemes, com són l'àrea ocupacional, l'assessoria jurídica, els programes de protecció social i les activitats de la Fundació Galatea, que s'ocupa del benestar i salut dels facultatius.
Els metges, amb la col·laboració de tots els professionals sanitaris, volem assumir la nostra quota de responsabilitat per fer possible un futur esperançador. Reclamem, per tant, les condicions que ho facin possible.
Dr. Miquel Vilardell
President del Col?legi de Metges de Barcelona
Barcelona, desembre de 2012

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH