El 35% dels joves espanyols amb estudis superiors estan massa qualificats

|

Sense títol

El 35% dels joves amb estudis superiors estan massa qualificats per un "desajustament" al mercat productiu espanyol que no els pot absorbir, una xifra que situa a Espanya al capdavant dels països de la UE, segons dades de 2012 que revela un estudi presentat en les jornades 'L'impacte social de les universitats en temps de crisis' en l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).

El 35% dels joves amb estudis superiors estan massa qualificats per un "desajustament" al mercat productiu espanyol que no els pot absorbir, una xifra que situa a Espanya al capdavant dels països de la UE, segons dades de 2012 que revela un estudi presentat en les jornades 'L'impacte social de les universitats en temps de crisis' en l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).

"No és que sobrin universitaris", ha remarcat aquest dimecres un dels directors de 'Universitat, universitaris i productivitat a Espanya' i investigador de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie), Lorenzo Serrano, sinó que el mercat productiu espanyol s'ha de transformar per oferir ocupacions més qualificades i millorar així la productivitat de les empreses.

Segons ha explicat Serrano, la tipologia de les empreses a Espanya representa "un fre" per als joves més preparats perquè els mateixos empresaris tenen un nivell d'estudis baix, per la qual cosa si estiguessin més formats contractarien a treballadors amb millor currículum per obtenir més rendiment dels seus negocis.

Els àmbits en els quals s'ha registrat un major nombre d'estudiants sobrecualificados són Arts i Humanitats --25%--, seguit per Ciències Socials i Jurídiques --20,8%--, Ciències --15,6%-- i en última posició, les carreres tècniques amb un 13,6%, detalla l'estudi.

També desmenteix que hi hagi massa centres d'educació superior, que això suposi un "balafiament" i que condemni als estudiants a sous mileuristes perquè la seva formació és inadequada, ha detallat el també coordinador de la investigació, Francisco Pérez, que és catedràtic a la Universitat de València i director d'Investigació de l'Ivie.

Contràriament, indica que el PIB per cápita i la despesa per universitari és "més que proporcional" i, en comparació de països de la UE, que té una mitjana del 59% de joves de més de 18 anys que són universitaris, Espanya se situa en un 51%.

No obstant això, també l'estudi té en compte l'escassa flexibilitat de les universitats en l'oferta i la demanda de graus, el baix rendiment de part dels estudiants i el "insuficient" reconeixement de l'especialització del professorat, ja que molts docents no fan investigació.

Sobre els salaris dels llicenciats o graduats, en 2011 s'ha notat un canvi de tendència en estabilitzar-se, amb el que Serrano ha conclòs: "La crisi ha anat malament a tothom però no tan mal als universitaris", i ha agregat que tenir una diplomatura en lloc d'estudis primaris augmenta la probabilitat d'estar ocupat en 23 punts percentuals i en 25 en el cas dels llicenciats.


EMPRESES INVESTIGADORES

Durant les jornades, el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Francesc Xavier Grau, que ha presentat l'estudi 'La Universitat pública espanyola: Reptes i prioritats en el marc de la crisi del primer decenni del segle XXI', ha indicat que un dels reptes principals és "centrar els esforços en les polítiques d'innovació perquè les empreses facin investigació" perquè només hi ha 14 empreses espanyoles que ho facin, mentre Japó té 267.

Grau ha deplorat que l'educació superior "no es trobi entre les prioritats polítiques reals" i que, a més, hi hagi falta de pressió social als responsables polítics per part de les empreses que no reclamen tenen cert discurs de desconfiança amb la universitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH