Els alumnes espanyols de 9 anys no arriben a la mitjana de l'OCDE ni la UE

|

Sense títol

Els alumnes espanyols de 4º de Primària se situen per sota de la mitjana de l'OCDE i de la UE en Lectura, Matemàtiques i Ciències, segons les proves PIRLS (Lectura) i TIMSS (Matemàtiques i Ciències) de 2011, realitzades per la International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA), en 48 i 63 països, respectivament.

Els alumnes espanyols de 4º de Primària se situen per sota de la mitjana de l'OCDE i de la UE en Lectura, Matemàtiques i Ciències, segons les proves PIRLS (Lectura) i TIMSS (Matemàtiques i Ciències) de 2011, realitzades per la International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA), en 48 i 63 països, respectivament.

Es tracta de proves similars a PISA de l'OCDE, però en aquest cas s'avalua a alumnes de 9 anys i a PISA als de 15. En Lectura, Espanya obté 513 punts, per sobre de la referència dels 48 països que se situa en els 500 punts, però per sota dels 25 països que pertanyen a l'OCDE (538 punts) i els de la UE (534).

Les puntuacions més altes són les obtingudes per Hong-Kong (571), la Federació Russa (568) i Finlàndia (568). Els resultats de PIRLS-Lectura assenyalen que el percentatge d'alumnes excel·lents d'Espanya (4%) és inferior al de l'OCDE (10%) i que la proporció d'alumnes ressagats (6%) és superior a la de l'OCDE (3%).

En Matemàtiques, Espanya ha obtingut 482 punts i, per tant, se situa per sota de la mitjana dels 63 països de 500 punts, i inferior també de la mitjana de l'OCDE (522) i de la UE (519). Els resultats més elevats els han aconseguit Hong Kong-Xina (602), Irlanda del Nord (562) o la comunitat flamenca de Bèlgica (549). La proporció d'alumnes ressagats a Espanya en matemàtiques és del 13% enfront del 7% de l'OCDE. La proporció d'alumnes excel·lents al nostre país és del 1% pel 5% de l'OCDE.

En Ciències, Espanya obté 505 punts, per sobre de la mitjana internacional de 500 punts, però per sota de l'OCDE (523) i la UE (521). Els països amb major rendiment en Ciències són Finlàndia (570) o la Federació Russa (552) i els països anglosaxons obtenen puntuacions per sobre de la mitjana com, per exemple, Estats Units (544) o Anglaterra (529).

Espanya té un 8% d'alumnes ressagats en Ciències enfront del 6% de l'OCDE. La proporció d'estudiants excel·lents al nostre país és del 4%, mentre que en l'OCDE és del 7%. Ciències és la matèria en la qual menys allunyada està Espanya tant d'alumnes ressagats i excel·lents pel que fa a l'OCDE.

A Espanya han estat avaluats, al març i abril de 2011, un total de 8.580 alumnes de 312 centres en PIRLS, mentre que la mostra internacional ha aconseguit a gairebé 255.000 estudiants. En TIMSS han participat 4.183 alumnes espanyols de 151 centres i un total de més de 261.000 estudiants a tot el món.

La mostra de PIRLS a Espanya és més extensa perquè Andalusia i Canàries han ampliat mostra en Lectura. La primera, amb 515 punts, supera a la mitjana espanyola en 10 punts i la segona, amb 505, se situa vuit punts per sota.


SOTA INTERÈS EN CLASSE

L'informe internacional indica que existeixen diversos aspectes que determinen el rendiment i, en el cas d'Espanya, existeixen dos que se situen molt per sota de la mitjana internacional: l'èmfasi en l'èxit acadèmic o les bones notes i l'interès en les classes.

Segons els professors, Espanya té un 19% d'alumnes que no mostren interès en classe, una xifra que gairebé duplica a la mitjana internacional, que se situa en el 10%. Els centres espanyols en els quals hi ha major proporció d'alumnes desmotivats aconsegueixen una puntuació de 487 punts en la prova de Lectura, que contrasta amb els 519 de la resta.

Així mateix, existeix un 3% d'alumnes espanyols que estudia en centres en els quals segons els directors hi ha un 'molt elevada èmfasi' en l'èxit acadèmic i aconsegueixen 556 punts en PIRLS-Lectura enfront dels 520 del 58% d'alumnes de centres amb 'elevada èmfasi' en l'èxit acadèmic i els 501 del 39% amb 'èmfasi mitjana'. En la mitjana dels països participants en PIRLS-Lectura hi ha un 9% d'alumnes en centres amb molt elevada èmfasi en l'èxit acadèmic enfront del 3% d'Espanya, i un 32% d'èmfasis mitjanes front pel 39% d'Espanya.


A ESPANYA NO INFLUEIX TANT EL NIVELL SOCI-ECONÒMIC FAMILIAR

L'informe destaca que Espanya és el país on menys influeix el nivell soci-econòmic familiar en el rendiment dels alumnes. Així, posa com a exemple que els fills de pares amb estudis universitaris obtenen 55 punts més que els que els seus pares només tenen estudis obligatoris, una diferència que en la mitjana dels països de l'OCDE aconsegueix els 80 punts.

Sobre aquest aspecte, el professor José-García Montalvo de la Universitat Pompeu Fabra, que ha realitzat un dels sis informes d'experts sobre els resultats d'Espanya en aquestes proves, assenyala que la "sobrecualificación" que existeix al nostre país pot estar darrere del menor efecte que tenen l'educació dels pares en els resultats acadèmics dels alumnes.


MILLORS RESULTATS EN CONCERTATS I PRIVATS

Espanya és un dels països on menys diferències existeixen entre col·legis, si es compara amb les quals es registren entre els estudiants del mateix centre, on hi ha excel·lents i ressagats, alguna cosa que no ocorre en la mitjana dels països de l'OCDE.

No obstant això, el document precisa que els centres privats i concertats obtenen resultats superiors als públics, no perquè són millors, sinó perquè els seus estudiants procedeixen d'entorns soci-econòmics més afavorits.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH