La sobre informació pot repercutir en la quantitat i la qualitat del son

|

somni

La sobre informació, causant de la 'síndrome de fatiga informativa', pot repercutir en la quantitat i la qualitat del son, explica el doctor Eduard Estivill, responsable de la Unitat d'Alteracions del Son de l'Institut Dexeus de Barcelona, qui aclareix que "no importa el tipus d'informació", tot i que "lógicament, les negatives provoquen més preocupació, o sigui, més augment de la tensió mental".

D'aquesta forma, Estivill explica el fet que la 'síndrome de fatiga informativa' és un "terme descriptiu" amb el qual es denomina l'"efecte negatiu que té la sobreinformació com a font d'estrès per al nostre cervell".

"Lògicament les conseqüències principals és aquest estat de tensió continu que podem patir durant el dia amb la seva repercussió sobre la quantitat i la qualitat del somni", resumeix.
Per al també autor de 'Què no t'amoïnin', aquesta síndrome "pot afectar a tots". "Fins i tot a nens i adolescents, perquè es tracta d'estímuls externs que arriben al nostre cervell, causant aquest estat d'augment de tensió i confusió".
Sobre si aquest estat de tensió mental a conseqüència de la contínua exposició a notícies pot ser previngut, Estivill aposta per "filtrar el tipus d'informació", especialment si el destinatari ha de ser un menor. "En els adults és més difícil, perquè arriba per tots els mitjans, sobretot les xarxes socials que se sobreutilizan per a finalitats informatives".
Malgrat que "tothom està exposat a aquesta sobreinformació", assenyala aquest expert, "no tots pateixen les conseqüències". "Hi ha persones que maneguen millor l'estrès i acumulació de tensió causats per la sobreinformación", precisa Estivill, per qui, en el cas que la persona es noti "més irritable, de mal humor i amb problemes de son, és possible que estigui afectada per aquesta situació".
La 'síndrome de fatiga informàtica' no compte, en paraules d'aquest expert, amb un "diagnòstic reconegut" en els manuals mèdics "però la situació existeix". "És, simplement, una forma de descripció d'una evidencia conseqüència de la vida actual", descriu.
"Els metges coneixen perfectament aquesta situació i ha de ser tractada en funció dels símptomes que presenti cada persona. No hi ha un tractament generalitzat que serveixi per a tothom", afegeix.
En relació a si, després de la contínua exposició a males notícies per part de l'espectador, lector o oïdor, pot incrementar-ne el nombre de casos, Estivill considera que "no solament es pot incrementar sinó que és realment causant d'aquesta situació".

CAL SABER UTILITZAR LES XARXES SOCIALS
D'altra banda, aquest expert considera que "les xarxes socials són molt útils però cal saber-les utilitzar". I, d'aquesta manera, aconsella que, almenys tres hores abans de ficar-se al llit, cal "apagar el mòbil, desconnectar-se de les xarxes socials i no consultar Internet".
"És una actitud positiva que ens pot ajudar a conciliar millor el son. Fàcil de dir i difícil de fer. Però cal fer-ho. No tenim una altra solució. El cervell necessita desconnectar per poder dormir", argumenta.
En relació a si els mitjans de comunicació poden tenir part de culpa en escollir malament les notícies que ofereixen al públic o al no oferir més casos positius que serveixin com a exemple a la societat, Estivill creu que "els mitjans de comunicació són només una part d'aquesta societat" en la qual ens ha tocat viure. "Tot de pressa, sense pausa, sense temps per a nosaltres, sempre exposats a complir expectatives", postil·la.
"Els mitjans de comunicació no són els culpables, solament un element més de l'engranatge social. Informar és bàsic, o sigui que no podem qüestionar als mitjans de comunicació. No és tant el tipus de notícies, sinó la sobrecàrrega d'elles, encara que, evidentment, els casos positius sempre proporcionaran un més gran benestar i, sobretot, menys tensió o ansietat", argumenta l'expert.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH