Els treballadors cada vegada reben una porció més petita del 'pastís' de la riquesa nacional, segons l'OIT

|

Sin título

 La porció de la riquesa nacional que obtenen els treballadors és cada vegada més petita en la majoria dels països, provocant un descontentament popular i incrementant el risc de malestar social, segons denuncia l'Organització Internacional del Treball (OIT) en el seu 'Informe mundial sobre salaris 2012/2013'.

La porció de la riquesa nacional que obtenen els treballadors és cada vegada més petita en la majoria dels països, provocant un descontentament popular i incrementant el risc de malestar social, segons denuncia l'Organització Internacional del Treball (OIT) en el seu 'Informe mundial sobre salaris 2012/2013'.

"En poques paraules, una major part del pastís nacional s'ha transformat en guanys i els treballadors han rebut una menor porció", apunten els autors del document, en el qual sostenen que aquesta tendència "ha estat vigent durant dècades".

En concret, l'OIT assenyala que en les 16 economies més desenvolupades, la proporció mitjana del treball respecte a la riquesa nacional va disminuir des del 75% a mitjan anys 1970 fins al 65% en els anys previs a la crisi. "Es va recuperar per poc temps, però va descendir novament després de 2009", afegeix.

Per la seva banda, entre un grup de 16 economies en desenvolupament i emergents, aquesta proporció va disminuir del 62% del PIB en els primers anys 1990 fins al 58% just abans de la crisi.

"Encara a Xina, on els salaris es van triplicar al llarg de l'última dècada, la participació dels treballadors en els ingressos nacionals va disminuir", destaca l'informe.

D'altra banda, els autors de l'estudi alerten que la cada vegada més estesa aposta per reduir els costos laborals en honor d'estimular la competitivitat de les exportacions "no garanteix" que els països en crisis puguin prevenir l'estancament econòmic o el dèficit de compte corrent.

"Si bé, en principi, cada país a títol individual pot augmentar la demanda dels seus béns i serveis en incrementar les exportacions, no tots els països poden fer-ho simultàniament", va dir Sangheon Lee, un dels autors de l'informe, que reclama el restabliment d'una relació més estreta entre salaris i productivitat, que és alhora una qüestió d'equitat i de creixement econòmic sostenible.

ELS SALARIS BAIXEN Als PAÏSOS DESENVOLUPATS.

D'altra banda, l'OIT assenyala que el creixement de salaris continua molt per sota del període anterior a la crisi a nivell mundial i que fins i tot ha estat negatiu en les economies desenvolupades, mentre segueix augmentant en les economies emergents.

"Els salaris mensuals van créixer l'1,2% en 2011, enfront del 3% en 2007 i el 2,1% en 2010", assenyala l'informe, que constata com aquest "impacte no ha estat uniforme", ja que existeixen grans diferències entre països.

"Mentre que els salaris van experimentar una doble caiguda en les economies desenvolupades, on es vaticina un creixement zero per 2012, els mateixos es van mantenir positius durant tota la crisi a Amèrica Llatina i el Carib, Àfrica i encara més a Àsia", afegeix l'OIT.

D'aquesta manera, l'informe assenyala que, mentre un treballador del sector manufacturero a Filipines guanya 1,40 dòlars per hora, a Brasil arriba a una mica menys de 5,50 dòlars, 13 dòlars a Grècia, 23,30 dòlars a Estats Units i gairebé 35 dòlars a Dinamarca. En el cas d'Espanya, aquest salari se situava en 14,5 dòlars per hora.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH