Eugenio Calabuig, president d'Aigües de València admet haver pagat a Urdangarin 375.000 euros

|

Eugenio Calabuig

L'Associació de Petits Accionistes del Banc de València (Apabankval) ha presentat un escrit davant el jutjat central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional en el qual li insta a demanar al jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, que investiga el cas Noos, les actuacions sobre les operacions i pagaments realitzats per Inversions Financeres Agval i/o Aigües de València, així com les declaracions sobre aquest tema realitzades pel duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i el president d'Aigües de València, Eugenio Calabuig.

Apabankval sol·licita al jutge instructor que ampliï la denúncia del FROB i investigui un presumpte delicte d'administració deslleial arran d'un "pagament il·legítim" a Urdangarin, per import de 375.000 euros, per un informe sobre xarxes de distribució d'aigua a Portugal i per la realització de gestions perquè Aigües de València s'encarregués de la direcció tècnica d'un transvasament entre dos rius de Jordània.

En el seu escrit, consultat per Europa Press, assenyala que Calabuig va admetre davant el jutge Castro, instructor del cas Noos, la transferència d'aquests fons a un compte d'Urdangarin a Suïssa i "va reconèixer, així mateix, haver autoritzat personalment aquests pagaments". Al seu judici, "sembla evident que la negociació sobre transvasaments entre dos rius a Jordània, manca de sentit algú" i aquest fet suposa "un pagament il·legítim en contra dels interessos d'Aigües de València".
L'Audiència instrueix la denúncia del Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB) contra els anteriors administradors i directius de Banc de València després de veure actuacions constitutives de delicte, a la qual es va incorporar la querella interposada prèviament per Apabankval davant el jutjat d'Instrucció número 3 de València contra el consell d'administració per dos delictes societaris, un de falsedat comptable i un altre d'administració deslleial. A petició de l'Audiència Nacional, aquest jutjat es va inhibir al seu favor en la causa.
Quant a l'informe sobre Portugal, assegura que "va ser realitzat per la pròpia Aigües de València, i no per la societat a la qual es va pagar aquest informe" i que, per tant, és "una pantalla amb la finalitat de donar cobertura a una disposició fraudulenta de fons".
Així, Apabankval sosté que aquest "pagament il·legítim que es realitza en contraprestació de res" causa un perjudici a Agval i a Aigües de València i que, per tant, la disposició de 375.000 euros "per al pagament de treballs inexistents" constitueix "un claríssim acte d'administració deslleial". Agval és la propietària d'Aigües de València, amb una participació del 60,68 per cent --repartida entre Banc de València (49%) i l'empresa de Calabuig Fomento Urbà de Castelló, Fucsa (51%)--, enfront del 33 per cent del grup Suez.
L'escrit també al·ludeix a la vinculació entre Aigües de València, Inversions Financeres Agval, Lubasa i Facsa com a conseqüència de la no realització efectiva d'aportacions no dinerarias per part de les dues últimes. Al seu judici, es tracta de "una conseqüència de la trama formalitzada per transmetre la majoria de capital a Fucsa", que "explicaria que a dia d'avui no s'hagin reclamat" els prop de cinc milions d'euros que havien d'assumir Lubasa i Facsa per les participacions socials que van obtenir en Egevasa, societat pública de la Diputació de València, quan en 1999 es va privatitzar un 49 per cent de l'entitat i que, posteriorment, van vendre a Fucsa.
"Opaca gestió" i contractació de familiars de Calabuig
Igualment, Apabankval denuncia que la "opaca gestió" d'Aigües de València "implica un perjudici per a la societat i per als seus accionistes", i al·ludeix, en aquest sentit, a la "contractació de manera exclusiva" entre Aigües de València i l'empresa Uradis --vinculada a Fucsa-- que va aconseguir els 7,9 milions d'euros en 2009, així com a la contractació per part d'Aigües de "personal vinculat familiarment al president --Eugenio Calabuig--, a Foment Urbà de Castelló --propietat d'aquest-- i a persones vinculades amb la política".
Sobre aquesta última qüestió, sosté que "posa de manifest" tant la "vinculació amb l'entorn polític" com la transferència de "directius de Fucsa a Aigües de València" per "reduir la càrrega en aquesta societat en detriment d'Aigües de València".
L'associació Apabankval, representada per l'advocat Diego Muñoz-Cobo, considera que de tot l'anterior "es desprèn l'existència de greus irregularitats que es produeixen de forma continuada en Aigües de València i Inversions Financeres Agval i en el si del grup d'empreses", i que "afecten a la gestió diària d'una societat que gestiona béns d'interès públic i que ha estat controlada pels seus actuals administradors de forma presumptament delictiva, com s'ha posat de manifest per la denúncia del FROB".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH